Els carrers de Barcelona s’han omplert de gom a gom de ciutadans que han volgut viure la diada passejant a la recerca del llibre desitjat o la rosa, i també de gent de fora que ha aprofitat el festiu per passar pel punt neuràlgic de Sant Jordi, la Rambla. La Guàrdia Urbana ha parlat d’un Sant Jordi massiu, amb més d’un milió i mig de persones pel carrer.

La diada ha tingut prop de 4.000 parades de llibres distribuïdes per tota la ciutat. Els districtes de l’Eixample i Ciutat Vella han acumulat més parades autoritzades, amb 1.897 i 755, respectivament. El Gremi de Llibreters estima que les vendes hagin pujat prop d’un 5 %, i que s’hagi arribat als 22 milions d’euros de facturació i s’hagin superat els 1,6 milions d’exemplars venuts. Les dades definitives encara trigaran uns dies a arribar.

Segons el primer balanç, el portaveu del Gremi de Llibreters de Catalunya, Pere Fàbregues, assegura que les vendes que ja es van fer aquest divendres i dissabte ajudaran molt a fer pujar la xifra d’obres venudes per aquest Sant Jordi. A més, Fàbregues creu que demanar als ajuntaments de Catalunya l’autorització d’obertura comercial aquest diumenge ha estat una bona decisió. De fet, la proposta ha estat consensuada pels gremis de llibreters, floristes i flequers, ja que, segons Fàbregues, convida més a passejar veure les botigues amb les persianes amunt.

Els floristes, també satisfets

El Gremi de Floristes es mostra molt satisfet per haver arribat als sis milions de roses venudes per Sant Jordi a Catalunya. I és que el sector temia una baixada de les vendes d’entre el 5 % i el 15 % perquè la festivitat ha estat enguany en diumenge, i això ha fet que moltes empreses no hagin regalat roses. El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, considera que la “fidelitat” del comprador al seu establiment de referència ha fet que aquest hagi estat, contra tot pronòstic, un molt bon Sant Jordi.

On no hi hagut sorpreses és en el tipus de rosa adquirida. Novament s’ha apostat majoritàriament per la rosa vermella, especialment les freedom i red naomi. A més, s’ha notat més presència de roses produïdes a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol.

 

Una altra de les novetats a Barcelona d’aquest any també ha estat la identificació que s’ha distribuït a totes les parades amb autorització a Ciutat Vella segons el producte que venguin, amb uns camins de taula confeccionats per la cooperativa Impulsem del Raval.

A més, aquest 23 d’abril l’Ajuntament ha decidit autoritzar l’obertura dels comerços.