Agustí Colàs fa 45 anys que treballa venent roba en una parada als Encants de Sant Antoni. Fins fa unes setmanes era membre de la junta de paradistes. Ell creu que la supervivència de les parades implica ampliar l’horari d’obertura. Després de la dimissió de l’antiga junta es van fer eleccions i en va sortir escollit president Joan Mestre. Ell també és partidari d’obrir més dies però té clar que el que ha de prevaler és “l’opinió de la majoria”. Quan el nou Mercat de Sant Antoni obri el 23 de maig, els encants tindran aixecada la persiana. L’endemà, dijous, no.

L’Ana Serrano i l’Alfonsa Rojas són dues de les detractores d’ampliar horaris. “Muntar i desmuntar cada dia és molt pesat. Jo crec que la millor opció és que els paradistes de dins el mercat puguin tenir un horari i aquí a fora un altre”, diu l’Ana. Fa 30 anys que està als Encants de Sant Antoni i assegura que fins que van començar les obres del nou mercat havia venut molt. Des d’aleshores, i amb els successius trasllats, “ha estat una ruïna, he perdut molts diners tots els dies”. L’Ana es quedarà al carrer de Tamarit, a les noves marquesines. Qui es torna a traslladar, en aquest cas per instal·lar-se a dins del mercat, és l’Alfonsa: “Tinc il·lusió pel trasllat però tants canvis passen factura, la gent està desubicada, a cada clienta que em ve li explico on vaig, a veure com anirà”.

A banda de l’Alfonsa hi ha tres paradistes més que, després de dècades al carrer, han decidit anar a cobert. L’Agustí Colàs és un d’ells: “El que més trobaré a faltar del carrer és la relació directa amb la gent. Els clients et venen i t’expliquen els problemes. Una vegada recordo que em van cridar d’un balcó perquè un senyor gran va caure a casa i no el podien aixecar”. Colàs explica que han canviat molt les relacions entre els encants i el veïnat: “Al principi no ens volien ni veure. Es queixaven del soroll i de la invasió de les voreres perquè s’entrebancaven amb les caixes i carretons”. Ara, en canvi, trobem casos com el de la Maria Lluïsa Vilagran: “Fa més de 50 anys que hi compro. Són molt agradables. Els mesos que han estat d’obres i els van traslladar a Manso els trobava molt a faltar”.

A més de la vintena de venedors del carrer de Tamarit, n’hi haurà un centenar a l’interior de Sant Antoni, a la part més externa de l’edifici amb aparador exterior. Són els qui aquests vuit anys i mig d’obres s’han ubicat a la carpa provisional de la ronda de Sant Antoni. Mentre que els paradistes d’alimentació obriran de dilluns a dissabte tot el dia, respectant que algun paradista vulgui tancar els dilluns o dimarts a la tarda, els Encants de Sant Antoni obriran els dilluns, dimecres, divendres i dissabte.