JORDI FREIXAS, director del Saló Nàutic "Hem seleccionat unes 20 empreses amb aplicacions diverses, des de gestió de charters, gestió de la informació dels ports, etcètera... hi ha moltes aplicacions molt innovadores i interessants, i els oferim la possibilitat de venir al Saló i d'aquestes 20 en farem una selecció i els permetrem que puguin accedir a una jornada amb bussiness angels i captar finançament" "La crisi ha afectat el nostre sector d'una manera important els últims anys, portàvem ja dos anys de recuperació que al saló es plasmava aquesta situació del mercat, i un any més doncs seguim de mica en mica creixent una miqueta amb més oferta, tenim 260 empreses expositores, que és una bona xifra"

Els responsables del Saló Nàutic de 2016 esperen superar els 55.000 visitants de l’any passat. “Esperem que el festiu del 12 d’octubre ens hi ajudi”, ha dit el director del certamen, Jordi Freixas. En total, en una àrea de 54.000 metres quadrats, es podran veure les novetats de més 260 empreses expositores. El protagonisme, enguany, serà pels vaixells de mida més gran. I és que hi haurà 165 embarcacions de més de vuit metres d’eslora exposades a l’aigua, cosa que representa un 30 % més que en l’edició anterior.

Entre les novetats que es presenten en primícia a l’estat espanyol destaquen el Lagoon Seventy 7, un catamarà de 23 metres d’eslora i 337 metres quadrats de vela, o la Cap Camarat 6.5 BR de Jeanneau, de 6,6 metres, la primera d’aquesta gamma amb proa oberta per guanyar espai a coberta i nominada als premis Vaixell a Motor Europeu de l’any 2017.

En total, al Saló es podran veure un centenar de novetats: unes 70 corresponents a embarcacions i una trentena sobre motors, accessoris i electrònica. I és que, per primera vegada, els dies 13 i 14 d’octubre hi haurà una zona específica per a emprenedors i empreses emergents, on es donaran a conèixer una vintena d’innovacions. Per exemple, un nou sistema que permet atracar els vaixells automàticament, un altre que elimina la necessitat de fondejar perquè el manté en posició sense àncora o unes ulleres que mostren les dades clau per navegar.

Segons el president del Saló Nàutic, Luis Conde, aquestes innovacions faran que “navegar sigui més fàcil per a tots els que s’hi inicien” perquè eliminen dues de les maniobres més complicades: l’amarrament i el fondeig. “Navegar serà més fàcil que anar en bicicleta, només caldrà posar la clau al contacte“, ha assegurat Conde.

“Hem seleccionat unes 20 empreses amb aplicacions diverses, des de gestió de charters, gestió de la informació dels ports,… hi ha moltes aplicacions molt innovadores i interessants”, ha explicat Jordi Freixas, “i els oferim la possibilitat de venir al Saló i d’aquestes 20 en farem una selecció i els permetrem que puguin accedir a una jornada amb bussiness angels i captar finançament”.

Com és habitual, també es podran veure vaixells antics, com el centenari Rafael, i participar en batejos de mar, restauració d’embarcacions o tallers de nusos a l’espai Marina Tradicional, que arriba a la 10a edició. A banda, s’organitzaran prop d’un centenar d’activitats tant per al públic professional com per als aficionats, entre les quals sobresurt la Nit de la Nàutica, on hi haurà degustacions, música i ball, desfilades de moda i una travessia nocturna pel Port Vell.

Recuperació del sector

El Saló arriba a la seva 55a edició amb bones perspectives. Les matriculacions d’embarcacions d’esbarjo han crescut un 3,15 % en els vuit primers mesos d’aquest any, segons dades de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN). En total, s’han registrat 4.095 matriculacions noves entre el gener i l’agost de 2016.

Catalunya, les illes Balears i Andalusia lideren aquest creixement. El territori català, de fet, és líder a tot l’estat amb una quota de mercat del 23 % i 925 matriculacions fins a l’agost, cosa que representa un augment del 14 %. “Catalunya sempre ha estat pionera en el món de la nàutica”, ha dit el secretari general d’ANEN, Carlos Sanlorenzo. “Aquí es respira un ambient nàutic”.

Segons el director del Saló, “la crisi ha afectat el nostre sector d’una manera important els últims anys, portàvem ja dues edicions de recuperació i un any més seguim creixent una miqueta amb més oferta, tenim 260 empreses expositores, que és una bona xifra”, ha reblat Freixas.