El Saló de l’Ocupació i el BizBarcelona treuen la calculadora després d’una edició menys marcada per les restriccions de la pandèmia. En xifres absolutes, els salons acumulen 9.872 visitants, això suposa un augment d’unes 2.700 persones respecte a l’edició de l’any passat.

Els organitzadors es mostren optimistes

Tant la directora del Saló de l’Ocupació, Laura Parerols, com el responsable del Biz, Aleix Planes, coincideixen a apuntar que a banda de les xifres concretes, el saló ha reflectit molt bé la situació actual de recuperació econòmica. En aquest sentit, apunta Parerols, “és veritat que hem tingut una gran afluència de gent jove, però també de gent més gran que vol reorientar la seva vida professional“. Una edició del saló molt marcada pel sector digital, la directora assegura que “la demanda més acusada ha estat la de formació en el disseny de videojocs, una professió que està tenint molt d’èxit”.

El disseny en videojocs és una de les professions que genera més interès entre els joves”
Laura Parerols, directora del Saló de l’Ocupació

De la seva banda, Aleix Planes apunta que la necessitat de les petites i mitjanes empreses és la de guanyar més presència en les xarxes socials, “està creixent moltíssim, qualsevol empresa s’està donant compte que, avui en dia, l’ús de les xarxes socials és essencial per al seu negoci. Les conferències amb més afluència han estat aquelles que comptaven amb la presència d’experts en posicionament web o, fins i tot, influencers que han ajudat les empreses a vendre’s en línia de manera més efectiva”.

Les empreses petites i mitjanes s’han adonat que la presència en les xarxes socials és essencial per el seu negoci”
Aleix Planes, director del Saló BizBarcelona

Els salons aposten per la formació digital

La formació digital ha estat un dels temes centrals dels dos salons. Pel que fa als cursos, per exemple, la feina de programador està molt sol·licitada i les opcions per formar-se són molt nombroses. Barcelona Activa disposa de la seva IT Academy. Aquí qualsevol persona que ho desitgi pot rebre una formació intensiva en programació web o bé en programació d’aplicacions. Sara Díaz és la responsable de Formació i Innovació i destaca que “les ocupacions emergents més demandades actualment tenen a veure amb temes de ciberseguretat, ‘big data‘, desenvolupament web o gaming, totes interessen tant als més joves com a aquelles persones que es volen reconvertir al sector tecnològic”.

La ciberseguretat, el ‘big data’ o el gaming’, interessen tant als joves com a aquelles persones que volen reconvertir-se al sector tecnològic.”
Sara Díaz, directora de Formació i Innovació de Barcelona Activa

Altres iniciatives presents al saló és la del Campus 42 Barcelona, liderat per la Fundació Telefónica i amb suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Un dels seus treballadors, Humbert Ruiz, ens comenta que intenten ser disruptius a l’hora d’ensenyar i s’allunyen dels sistemes tradicionals de “no hi ha classes, no hi ha horaris, sí que hi ha molts ordinadors i molts espais adaptats a la col·laboració dels estudiants“. Ruiz també veu clar que les oportunitats laborals en el camp de la programació són ara mateix gairebé infinites, “la inserció laboral és del 100 %, m’atreviria a dir que una mica més. Fins i tot ens venia molta gent del saló paral·lel, el Biz, a buscar estudiants, a buscar el talent que produïm al campus”.

Fins i tot ens ve gent del saló Biz a buscar estudiants, a buscar el talent que produïm al nostre campus”
Humbert Ruiz, tècnic del Campus 42 Barcelona