Els salaris a la ciutat van creixent. Molt a poc a poc, però van creixent. És una de les primeres conclusions que es pot extreure de l’informe municipal sobre salaris anuals dels treballadors de la ciutat, que estableix que de mitjana, els barcelonins van cobrar el 2016 fins a 29.176 euros bruts. En relació amb l’any anterior, es tracta d’un augment de només l’1 %, que es tradueix en 315 euros més.

Una altra conclusió de l’informe fa referència a allò que cobren els homes i allò que cobren les dones. La bretxa salarial per gènere es manté per sobre del 20 %. Si bé el 2014 la diferència de sous era del 25 %, i el 2015 va baixar fins al 23 %, l’estudi quantifica que el 2016 va tornar a baixar, un punt, i es va situar al 22 %. Es tracta, però, d’una dada que, emmarcada en el context laboral de la ciutat, dibuixa “una realitat preocupant”, diu el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. En aquest sentit, Pisarello detalla, a més, que aquesta situació “és preocupant perquè el tipus de feina que es continua generant és precària i temporal”.

L’estudi fa referència, precisament, als perjudicis que suposa tenir un contracte temporal i no pas indefinit, o a treballar a jornada parcial i no pas completa. Així, les dades municipals constaten que, de mitjana, un barceloní amb un contracte indefinit cobra anualment 30.888 euros, mentre que qui en té un de temporal en percep només 18.038 euros. La tendència és gairebé calcada amb les hores treballades, perquè qui treballa a temps complet percep 33.594 euros, mentre que qui ho fa a temps parcial en guanya només 15.208.

Diferències segons professió i sector laboral

L’informe també concreta les diferències salarials en funció a la professió dels treballadors de la ciutat, i al sector econòmic on treballen. Així, els més mal pagats són aquells que treballen a la hostaleria o els serveis socials, amb salaris anuals mitjans de 15.860 euros i 16.126 euros respectivament; davant dels més ben pagats, els que desenvolupen activitats financeres o d’assegurances, amb un sou mitjà de 51.767 euros l’any. Pel que fa a la categoria professional, tampoc no cobra el mateix un auxiliar administratiu, 17.303 euros anuals, o un llicenciat o càrrec d’alta direcció, amb 51.948 euros anuals.

Salari mínim de 1.000 €

Aquest desembre el Govern espanyol ha pactat un augment del salari mínim interprofessional (SMI) del 20 % fins al 2020, juntament amb la patronal i els sindicats. Es tracta, però, d’una crescuda que arribarà als 850 euros mensuals, lluny dels 1.000 euros que proposen alguns agents municipals. En aquest sentit, Gerardo Pisarello ha explicat que “properament s’ha de reunir el Consell Econòmic i social de Barcelona i l’Àrea Metropolitana per insistir en aquesta quantitat”. Un salari mínim mensual que té l’aval de diversos estudis i administracions.