Són cognoms russos i cada vegada se'n veuen més a l'aeroport. Aquesta imatge es va repetint durant tot el dia a les terminals d'arribades. "Som de Sant Petersburg, acabem d'arribar i ens hi estarem deu dies. Espero que ens ho passem molt bé." "Allà el temps era terrible, ara he vist el sol i em sento tan feliç!" El mercat rus s'ha disparat i alguns operadors s'ha vist obligats a ampliar el personal per atendre el volum creixent de turistes. Natalie Tours rep en temporada alta fins a nou mil russos en una setmana que no només visiten Barcelona sinó que la ciutat també és el punt de partida per arribar a altres destinacions de platja. TATIANA LAVRYNENKO, coordinadora a l'aeroport de Natalie Tours "Aquí estamos trabajando con los turistas rusos, nuestros paisanos, que vienen a pasar vacaciones con niños, la família, recien casados..." Les companyies aèries també fan més negoci. Un exemple és Transaero, l'empresa amb més vols directes entre Barcelona i Rússia. GARIY AVANESOV, cap d'escala de Transaero a Barcelona "Hemos duplicado e incluso triplicado el volumen de vuelos en comparación con los últimos cuatro cinco años." Els passatgers de nacionalitat russa també són els que més gasten amb una despesa mitjana de 25 euros per persona. Sobretot compren a les botigues 'duty free' i els productes estrella són els perfums, però també les begudes alcohòliques i el menjar. Per això molts establiments han incorporat personal amb domini del rus i alguns productes es publiciten també en aquest idioma. Pantalles com aquesta s'han multiplicat sobretot en el servei lliure d'impostos perquè és el col·lectiu que més l'utilitza.

L’any 2011, la previsió era que mig milió de russos visitessin Catalunya durant l’estiu, un 40% més que l’any anterior. Enguany, el nombre de places ofertes durant aquesta temporada -que comença al març i acaba després de l’estiu- per les aerolínies que connecten Barcelona amb Rússia són 1.762.776 seients, una xifra que també és el 40% més alta que el 2012. Aquest continua sent, doncs, el ritme de creixement del turisme rus a Barcelona després de quatre o cinc anys en què la ciutat s’ha preparat cada cop més per rebre aquests visitants.

Els passatgers d’aerolínies russes fan una despesa mitjana de 25,46 euros a les “duty free” de l’aeroport. Per això, moltes d’aquestes botigues tenen personal rus que orienta els seus compatriotes en la seva pròpia llengua, a més d’oferir-los promocions i informació específica sobre el tràmit per demanar l’exempció d’impostos en pagar allò que compren. Són sobretot productes de perfumeria (43%); begudes com cognac, whisky o brandi (30%); i menjar, com ara pernil, oli verge o torrons (16%).

Rússia és ara mateix el vuitè origen o destinació amb més passatgers a l’aeroport de Barcelona-el Prat, només superat per Espanya, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, Suïssa i Holanda. Però és des de fa temps el que més creix, així que es preveu que durant els propers anys continuï escalant posicions en aquest rànquing.

Les aerolínies russes com Aeroflot (1.242 operacions aquest estiu) i Transaero (1.741) són les principals encarregades de traslladar les persones d’aquell país a la nostra ciutat. Però Vueling també ofereix 1.062 vols regulars amb Rússia aquest estiu. Segons el cap d’escala de Transaero a Barcelona, Gariy Avanesov, durant els darrers quatre o cinc anys la seva companyia ha triplicat el nombre de vols a la nostra ciutat i l’any vinent espera tornar a fer-ho, amb un 15% més. Avanesov explica que l’estiu és la gran temporada del turisme rus a Catalunya, però no l’única, perquè també hi ha cada cop més russos que vénen a esquiar al Pirineu. Per això, Transaero mantindrà aquest any dos vols diaris entre Barcelona i Moscou durant l’hivern.

El desembarcament dels dissabtes

Durant els darrers 10 dies d’operació sortida d’agost, s’hauran operat a l’aeroport un total de 494 vols xàrter, un 39% més que l’any passat per aquestes dates. L’augment es reprodueix tots els dies de la setmana, però sobretot els dissabtes, quan hi ha més volum d’operacions xàrter entre Barcelona i la Federació Russa. Aquest dissabte mateix és el dia de més xàrters a l’aeroport del Prat, 92, i Moscou és la principal destinació d’aquest tipus de trànsit.