És tota la presència policial que hi ha a la zona del Port Vell. Un dipositiu sobretot dissuasiu perquè els venedors no s'instal·lin davant de la fira d'artesans. Només uns metres més enllà, cap rastre del reforç de seguretat anunciat per l'Ajuntament fa cinc dies. La imatge és pràcticament la mateixa que fa unes setmanes: centenars de venedors, als quals s'han incorporat també alguns d'aliens fins ara al "top manta". Pocs moviments, mentre el govern municipal busca complicitats amb altres administracions. Creuen que el problema afecta unes 40 poblacions més i això és el que l'alcaldessa transmetrà demà al síndic de greuges en una reunió sobre el tema. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "El que plantejarem és la necessitat de coordinar-nos entres els diferents ajuntaments afectats perquè som conscients que s'ha de donar una resposta, que no ens podem excusar davant la ciutadania ni de manca de competències ni de complexitat del problema, sinó que hem de coordinar-nos, hem d'actuar, i en aquest sentit l'Ajuntament de Barcelona vol tenir un paper actiu." La coordinació policial serà també una de les qüestions que abordaran l'Ajuntament i la Generalitat en la comissió mixta en què es trobaran aquest dimecres. En paral•lel, la voluntat del consistori és posar en marxa al més aviat possible els plans d'ocupació per regularitzar la situació de 40 manters. "Des del sindicat que agrupa els manters tampoc no s'han pronunciat encara sobre els plans de l'Ajuntament. Estan pendents, diuen, d'acordar un posicionament. A les xarxes sí que han descrit com a 'linxament mediàtic' el fet que s'estigui posant tanta atenció sobre ells aquests dies." Una atenció que tot apunta que continuarà, perquè l'Ajuntament ha insistit avui que no pot prometre "solucions màgiques".
En la reunió programada per aquest dimarts a les 9.30 del matí, l’alcaldessa pretén tractar amb el síndic de greuges una proposta conjunta de com enfrontar el problema del “top manta” des de la quarantena de municipis costaners de l’àrea metropolitana que han de conviure amb aquest fenomen. Encara que des de l’Ajuntament no es confia a trobar una solució màgica per enfrontar el problema, Barcelona vol ser tenir un paper actiu en la resolució del conflicte.
Precisament la setmana passada des de l’Ajuntament es va presentar un nou pla de xoc per fer front al “top manta”. Al qual inclou un increment de la presència policial com a pilar fonamental, però també es portarà a terme una campanya per conscienciar els compradors del “top manta” i s’incrementaran les multes. Paral·lelament, Pisarello va donar a conèixer un pla d’ocupació per regularitzar la situació de 40 manters. On es crearan 10 llocs per a dinamització d’espais comunitaris; 15 per a rehabilitació d’escoles; i 15 llocs més per a neteja i rehabilitació d’altres equipaments públics. Des del consistori ara prioritzen identificar durant aquest mes de juliol a les persones que es podrien beneficiar d’aquestes 40 places. Malgrat que des de diversos col·lectius troben insuficients el nombre de places.
Cal recordar que fa un parell de setmanes es va portar a terme un dispositiu conjunt entre els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària per evitar l'”ocupació massiva de l’espai públic” que s’estava produint les últimes setmanes al moll del Dipòsit, a tocar del Museu d’Història. Malgrat l’operació policial l’únic que va aconseguir és que aquests s’acabessin desplaçant uns metres més enllà fins al passeig de Joan Borbó, on han continuat venent des de fa dues setmanes.
Mentrestant qui ja s’ha pronunciat sobre el “top manta” és el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, qui ha demanat a Ada Colau que posi fi a la permissivitat de diverses qüestions que poden afectar la seguretat dels barcelonins.