Els serveis de restauració d’algunes entitats culturals de Sant Andreu han estat tradicionalment un punt de trobada per als socis de cada entitat, veïns i grups d’amics. Des de l’inici de la pandèmia, aquests negocis han hagut de sobreviure com han pogut als mesos de tancament i a les diferents etapes de restriccions. Alguns no han pogut seguir endavant i han tancat. Altres s’han reinventat i han buscat alternatives per continuar amb l’activitat.

Aquests negocis són concessions i paguen un lloguer a les entitats, que han hagut de reajustar-ne el preu per salvar els negocis però, de retruc, han vist reduït considerablement el percentatge dels seus ingressos. Aquesta disminució de pressupost oscil·la entre el 15 i el 40 %, segons han explicat algunes de les entitats.

La Lira redueix a la meitat el lloguer de l’espai de restauració

El Bar de la Lira fa més de 15 anys que està en mans dels mateixos gestors. Es tracta d’un matrimoni de Sabadell que fins a l’any passat tenia una desena de treballadors contractats. Oferien dinars i sopars, però des del març de l’any passat s’han hagut de reformular. Ara ofereixen només servei a domicili d’entrepans i hamburgueses. A finals de febrer tenen previst començar a cuinar també pizzes artesanes, que repartiran en bicicleta.

Han estat mesos molt durs. Era un negoci que funcionava molt bé, però ara tenim la majoria dels treballadors en ERTO. Si seguim aquí és per la fidelitat dels clients i per la bona relació que tenim amb l’entitat
Fermí Casaponsa, Bar de la Lira
Cuina de La Lira

La junta de La Lira va acordar fa uns mesos reduir al 50 % l’import del lloguer de l’espai de bar als gestors actuals. Aquesta reducció ha contribuït que el negoci hagi pogut continuar endavant. Però el lloguer representa per a l’entitat un 15 % dels ingressos totals, que ara han deixat de rebre. Aquesta disminució d’ingressos l’han pogut compensar, en certa manera, perquè l’entitat ha estat tancada i han disminuït també les despeses d’aigua i llum.

Els Catalanistes fa set mesos que no tenen servei de bar

Un cas totalment diferent és el del servei de restauració d’Els Catalanistes. Poc abans de l’inici de la pandèmia havien fet un canvi en la concessió. Tot i que al juny el bar va reobrir, el restaurador el va haver de tancar un més després perquè no li sortien els números. Des de llavors, el bar està tancat.

Socis al menjador d’Els Catalanistes

Ara l’entitat fa una crida per buscar un cafeter que s’animi a iniciar un projecte de restauració. La concessió de l’espai representa entre el 30 i el 40 % dels ingressos de l’entitat, uns diners que necessiten per continuar amb les activitats culturals que organitzen. La junta d’Els Catalanistes és conscient que ara mateix serà complicat que algú vulgui reobrir el bar, però recalquen que el preu del lloguer és inferior al preu de mercat per a negocis similars i asseguren que amb una bona gestió és un negoci rendible.