És probablement la terrassa més emblemàtica de Barcelona, però pel que fa al disseny no s'enduria cap premi. Gairebé totes les terrasses han de cenyir-se a aquest mobiliari metàl·lic, sense gaires ornaments i, sobretot, que ocupin el menys possible per no entorpir el pas. A vegades semblen fins i tot una nosa, però pel Gremi de Restauració són una part imprescindible del negoci i per això, diuen, han de ser de qualitat. ROGER PALLAROLS, director general del Gremi de Restauració "Podem ser capdavanters a nivell mundial d'un estil de terrasses que apostin per la creativitat, el disseny, les inversions i que facin de la restauració el que és, un autèntic motor de l'economia barcelonina." Per aconseguir-ho, ha encarregat un estudi a l'arquitecta Benedetta Tagliabue per comparar les terrasses de Barcelona amb les d'altres ciutats europees. Fent una passejada per 10 ciutats, com Budapest, Londres, París o Praga, l'estudi conclou que Europa aposta per terrasses més creatives, més vistoses i més confortables. BENEDETTA TAGLIABUE, arquitecta "Jo crec que Barcelona no ha de tenir por a les seves terrasses o potser a potenciar-les, inclús més maques, més divertides, i que la gent se les trobi amb més facilitat, i jo crec que això és una cosa que s'ha de tenir en consideració." A més, diuen, a Europa les normatives municipals no són tan estrictes com la de Barcelona. El Gremi de Restauració demana que mentre es debati el futur de les terrasses, se suspengui en sec l'aplicació del règim actual de distàncies, que consideren massa restrictiu.

El Gremi de Restauració està disposat a invertir més diners per tenir un millor disseny de les terrasses de la ciutat, sempre que hi hagi seguretat jurídica, com passa a altres ciutats europees. Asseguren que, d’aquesta manera, les terrasses tindrien un disseny més acurat i permeable amb l’entorn.

L’estudi, dirigit per Tagliabue, analitza les terrasses de ciutats com Amsterdam, Berlín, Budapest, Copenhaguen, Istanbul, Londres, Madrid, Milà, París, Praga, Roma i Viena. Conclou que les ciutats europees aposten per impulsar les terrasses tant per als ciutadans com per als turistes. Segons Benedetta Tagliabue, Barcelona hauria de seguir el mateix camí: “No ha de tenir por a les terrasses, les ha de fer més maques i més divertides”.

Aquest estudi és la base a partir de la qual el Gremi de Restauració vol aconseguir que la ciutat sigui un referent pel que fa al disseny de les terrasses, però reclamen una seguretat jurídica que ara no existeix “per tenir unes terrasses confortables que es puguin gaudir tot l’any”.

Des del Gremi també reclamen a l’Ajuntament que la normativa sobre les distàncies de l’ordenança de terrasses actual no s’apliqui,  ja que s’acosta la temporada d’estiu.

La terrassa del Cafè Zurich, en el punt de mira

La nova normativa sobre terrasses podria obligar a retirar algunes taules de la terrassa del Cafè Zurich, especialment les que estan a tocar de la façana del Triangle. Els propietaris de l’establiment alerten que aquesta disminució de les taules a l’aire lliure els repercutiria en els ingressos. La reordenació afectaria altres terrasses de la plaça de Catalunya com la del Hard Rock Cafè o la de la gelateria Farggi.