Quan encara no fa ni una setmana que els bars i restaurants han pogut reobrir les portes, alguns dels seus propietaris han manifestat un cert malestar pels controls policials per vigilar que es compleixin les restriccions horàries i d’aforament. Si més no, així es desprèn de les declaracions del propietari del Grup Pepa Tomate, Nacho Prats, al programa ‘reset’, de betevé.

Prats ha explicat que dijous al vespre una parella d’agents de la Guàrdia Urbana van entrar “no dic que amb mala educació, però amb una mica de supèrbia” a un dels seus restaurants, el Peccata Pizza, al carrer de Mandri, a Sant Gervasi-la Bonanova. Segons el restaurador, “els clients es van mig espantar” i, com que faltaven quatre minuts per a dos quarts de deu de la nit, fins i tot “alguns es van aixecar ràpidament per demanar el compte per tal de no perjudicar-me”.

Demanen allargar fins a les 23 h

Els agents, diu, “em van demanar de tot” i d’una manera poc apropiada. “No podem anar així“, afirma Nacho Prats, que recorda que “fa  tres dies que hem obert” i “necessitem poder treballar“. El propietari de Pepa Tomate demana “una mica més de paciència” perquè “els restaurants complim molt més del que la gent s’imagina“.

En aquest sentit, aquest restaurador proposa que se’ls permeti obrir almenys fins a les 23 h perquè, si no, “serà molt difícil subsistir“. Amb l’horari actual, fins a les 21.30h, Prats assegura que “els restaurants no arribem, és impossible” i als clients “no els dona temps de sopar” perquè “no som un país acostumat a sopar a les 19.30 h o a les 20 h“.

Seria injust que els apliquessin sancions

El propietari del Grup Pepa Tomate també ha dit que seria injust que se’ls apliquessin sancions, com va demanar el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, en una piulada a Twitter. Nacho Prats ha assegurat que “en general, en un 90 % dels casos, el comportament de la gent ha estat magnífic” .

A més, ha criticat les declaracions del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en què reconeixia que, si hi hagués prou diners per donar ajudes als restauradors i als comerciants, encara no se’ls hauria permès reobrir. Prats lamenta que l’única ajuda que han rebut és un pagament de 1.500 €, amb el qual “no paguem ni un treballador”, i ho ha contraposat amb altres països, com França o Alemanya, on “els donen un 75 % de la facturació“.

Dubtes sobre el futur

Aquests dies costa dormir, no està sent fàcil“. Així ha expressat la seva preocupació per la situació actual el propietari del Grup Pepa Tomate, que encara s’ha mostrat molt més amoïnat pel futur. Segons ha explicat, “ens hem endeutat molt més i, si hi ha una tercera onada i hem de tornar a tancar, tinc dubtes de si podrem resistir“. De moment, de cara a les festes de Nadal, Prats s’ha mostrat molt escèptic perquè els grups poden ser de màxim quatre persones o sis si conviuen en el mateix pis.

El 7 Portes, ple per Nadal

Un dels restaurants emblemàtics de la ciutat, el 7 Portes, també creu que “aquest serà un any irrecuperable, encara que ara puguem obrir per Nadal”. Així ho ha dit a ‘reset’ la seva responsable de màrqueting, Mireia Baldó. Tot i així, l’històric establiment de Pla de Palau ja ho té ple per als dies de Nadal i Sant Esteve i, fins i tot, té llista d’espera: “No podrem atendre a tothom”.

Baixa la demanda de cuiners a domicili

Una de les alternatives de cara a les festes pot ser el servei de menjar a domicili o, fins i tot, el dels xefs que venen a casa a cuinar. Aquesta darrera opció, però, “ha baixat“, segons la propietària d’Amor Cuinat, Núria Arnau, “perquè a la gent ara li fa cosa que entrem a casa seva”. En canvi, assegura que “sí que han pujat les peticions de menjar per emportar“.