L’estira-i-arronsa es remunta a dos anys enrere, quan l’Ajuntament va anunciar la voluntat de reordenar les terrasses de la ciutat mitjançant ordenances singulars en zones molt transitades, com la Sagrada Família. En aquest cas, la normativa es va aprovar a l’abril però els restauradors hi van presentar unes al·legacions que no han prosperat. De fet, dimecres passat, el consistori es va reunir amb els responsables dels nou establiments afectats per notificar-los que es desestimaven les al·legacions i, per tant, que havien de retirar les taules dilluns mateix, però els restauradors es van negar a signar el document i van exigir rebre’l per la via ordinària, com es fa habitualment.
Consideren que aquest gest els ha fet guanyar uns dies, un temps en què esperen que l’Ajuntament recapaciti el que consideren “una decisió desproporcionada” i que “no s’ajusta a la realitat”. Ho denuncien treballadors veterans de la zona, com en Rubén Guitiérrez, que fa nou anys que és cambrer al restaurant Trabucaire. Veu amb preocupació el manteniment del seu lloc de treball perquè, segons explica, “la meva llar depèn de mi i la incertesa de no saber ens preocupa a casa”. Segons expliquen des de l’establiment, “dels set treballadors que hi ha ara, la pèrdua de la terrassa podria obligar a prescindir-ne de quatre” perquè “el 80 % de la facturació és gràcies a la terrassa“. Un altre dels empleats inquiets és l’Héctor Ángel Auce. Ell fa cinc anys que treballa al restaurant, i el preocupa la seva situació: “Tinc 52 anys, i si em quedo sense feina, em pot costar de trobar-ne”.
Altres establiments són més pessimistes. És el cas del bar Giralt. La copropietària, la Marta Giralt, explica que “el meu local té un aforament molt petit, de només 12 persones a l’interior, i depenem en un 80 % de la terrassa“. Haver-ne de prescindir “ens suposaria, en un 90 %, tancar el negoci”.
El Gremi de Restauradors de Barcelona recrimina al govern municipal que amb la retirada de terrasses es tancaran establiments “arrelats al barri”. Ho diu el director general, Roger Pallarols, que afegeix “que seran substituïts per qualsevol altra activitat comercial enfocada al marxandatge turístic“. L’entitat demana al consistori “poder deixar passar la temporada d’estiu”, i lamenta que els locals afectats “siguin els del costat mar del carrer de Mallorca”, quan, segons expliquen des d’aquest carrer, “els de Provença, que són grans cadenes que tenen terrasses d’autoservei, no queden afectats per la normativa”.
Mentrestant, des de l’Ajuntament no han deixat clar quan s’enviaran les notificacions per retirar les terrasses i defensen que es tracta d’una actuació per afavorir la mobilitat a peu en “un entorn amb un ús molt intens”. Un cop rebin la notificació, els restauradors estaran obligats a retirar les taules tot i que encara podran presentar un recurs d’alçada per esgotar la via administrativa en aquest conflicte.