El Gremi de Restauració de Barcelona es mostra indignat amb l’anunci de la pròrroga de les restriccions per frenar els contagis de coronavirus. El director del gremi, Roger Pallarols, adverteix que la situació és crítica per als bars i restaurants, que pateixen limitacions d’obertura des de l’inici de la pandèmia. Augura que si la situació continua així, gairebé la meitat dels bars i restaurants de la ciutat hauran d’abaixar la persiana.

Un govern “incompetent”

Pallarols considera que les decisions del govern estan deixant tocat “de mort” el teixit econòmic i que deixaran Barcelona en una situació crítica. Creu que s’ha criminalitzat en sector de la restauració i que, malgrat això, els contagis de covid-19 continuen creixent. Ha titllat l’executiu català d’incompetent per fer front al forat econòmic que “ha creat en sectors essencials”.

Una nova setmana de “mortaldat empresarial”

Des de Comertia, l’Associació catalana de l’Empresa Familiar del Retail, també es demana al govern reflexió i una rectificació, ja que consideren que “no aporta res” tancar en dissabte els establiments de més de 400 metres quadrats, més enllà de concentrar els mateixos consumidors durant menys dies i en botigues més petites. “No hi ha cap estudi que indiqui que un establiment gran, ben ventilat i amb un aforament del 30 % és un focus de contagi. Entenem que es prenguin mesures pel bé de la salut, però no van acompanyades d’unes ajudes econòmiques. Afrontem una setmana més de mortaldat empresarial”, afirma David Sánchez, president de Comertia.

A peu de carrer: resignació

Sobre el terreny, els establiments comercials, de restauració o els gimnasos admeten estar esgotats i haver tocat os.

“La pròrroga d’avui és una matança“, assegura Nadia Rybak, propietària del gimnàs femení Curves, a la Sagrada Família. De fet, Rybak afegeix que “el mes que ve acabaré dormint en un caixer.”

També admet estar quasi al límit en José María Iniesta, copropietari del bar La Granja del Parque, al Clot. “A l’estiu no hem generat prou diners com per sobreviure ara a l’hivern [amb la poca activitat que permeten les restriccions] és complicat arribar a final de mes”. I conclou: “Has de gastar els estalvis per seguir“.