La tempesta econòmica que ha desencadenat la combinació d’una inflació disparada i l’encariment dels subministraments portarà més “núvols de pluja” sobre uns sectors que sobre uns altres. L’hostaleria és un dels amenaçats, en opinió del professor de la UPF Barcelona School of Management Xavier Brun, i ho és “per via doble”, ja que a una factura energètica més alta hi afegeix també matèries primeres més cares.

Tot i que s’espera un estiu de molta activitat per l’efecte postpandèmia, Brun pronostica que la pujada de preus acabarà tenint conseqüències en el consum els pròxims mesos: “Potser si abans la gent demanava un primer plat, segon i postres, potser el que faran ara serà compartir el primer i les postres i no faran cafès”.

Una tardor més cara

També la revifada del turisme podria quedar en un miratge a partir del setembre. Als hotels es pot donar, segons l’economista, una situació similar a la dels centres esportius, ofegats pel preu de l’energia. Calefaccions, dutxes o piscines representaran un cost que repercutirà al final en els preus que paguin els clients.

Brun compara el que s’espera després de l’estiu amb el cicle de les estacions de l’any: “La tardor és una estació en la qual els arbres es preparen per a l’hivern. Doncs els consumidors ens hem de preparar per al fred que hi ha allà fora, i aquest fred significa uns preus alts”.

Les ferreteries, pendents de l’acer

En sectors més industrials, l’escassetat de matèries primeres també té conseqüències sobre la butxaca. “Abans, l’encariment de les matèries el suportava la indústria, era l”airbag’ per sostenir la inflació”, explica Brun. Però en un context de forta pujada com l’actual, aquest coixí ha desaparegut i “tot va sobre el client final”.

Les ferreteries són un exemple d’aquest impacte directe. El conflicte d’Ucraïna influeix en el preu del níquel, del qual Rússia és el principal productor i que és necessari per fer acer inoxidable, és a dir, el material del qual estan fets la majoria de productes que es troben a les ferreteries. No només això, també els sectors de la reparació, les reformes o la construcció se’n ressenten.

De fet, de forma més o menys directa, tots els sectors poden acabar patint un alentiment si es frena el consum general. Brun alerta que és una cadena: després cauria la inversió de les empreses i, si això passa, en última instància augmentarà l’atur. En definitiva, “la pluja que va començar amb l’encariment de les matèries primeres el que fa és mullar tota l’economia”.