(ACN/Redacció) Els restauradors de Barcelona han rebut amb resignació la prohibició de tenir estufes de combustió de gas a les terrasses de bars i restaurants, que ha entrat en vigor aquest dimecres, 1 de gener. Tot i que entre els propietaris dels locals predomina la sensació de conformitat per la mesura, també es mostren inquiets, ja que és una inversió que no tenien prevista en plena temporada d’hivern.

Tot i ser el primer dia de la prohibició, aquest dimecres hi havia enceses quatre estufes de gas en diferents establiments de la rambla del Poblenou. A la majoria de terrasses, però, no n’hi havia cap de posada i els restauradors reconeixien que les havien tret per complir amb la normativa. El mateix ha passat a la rambla de Catalunya, on alguns establiments s’han arriscat a encendre les estufes, mentre que d’altres han optat per retirar-les o bé ja havien fet el canvi a aparells elèctrics.

La mesura de tenir estufes de gas està inclosa a l’Ordenança de terrasses aprovada el 2018, que en preveia l’eliminació el 2025 pel CO2 que emeten, i inclou sancions als establiments que no compleixin la norma. Les estufes elèctriques sí que estan autoritzades, amb un límit de potència de 150 W/m² i es poden fer servir entre l’1 de novembre i el 30 d’abril.

“Sense estufes a fora no podem tenir gent”

L’Aitor, que dirigeix un restaurant ubicat a la rambla de Catalunya, considera que la prohibició els complica la vida perquè no van poder preveure i repartir aquesta despesa de forma adequada. “En el nostre cas, vam reparar totes les estufes de combustió de gas que teníem i ara veiem que ens ho podíem haver estalviat”, afegeix. A més, recorda que es tracta d’aparells cars que poden arribar als 300 euros i que s’han d’agafar amb perspectiva perquè han de durar molts anys.

estufes gas terrasses
Foto: Eli Don (ACN)

Aquest restaurador també alerta que s’ha de tenir en compte el cost elèctric, que pot disparar la factura actual. “No només estem parlant de la compra d’estufes noves, sinó també de pagar més llum de la que paguem”, conclou.

En la mateixa línia s’expressa en Nicolás, que regenta un altre local en aquesta mateixa via. En el seu cas va fer una inversió abans de la temporada d’hivern i va comprar dues estufes de combustió de gas. En veure la notícia de la prohibició ha hagut de comprar aparells nous. “Sense estufes a fora no podem tenir gent”, assenyala. Va fer una compra ràpida, perquè va notar que els aparells s’apujaven de preu coincidint amb l’augment de demanda.

Disparitat d’opinions entre els clients

Alguns han optat per passar el primer vespre de l’any en terrasses de la rambla del Poblenou i no els ha importat no poder escalfar-se. “No m’afecta. Tampoc fa gaire fred, això és Barcelona, no vivim en un país nòrdic”, opina l’Enrique Álvarez. Per contra, hi ha qui no estava disposat a seure si no trobava una estufa encesa: “Hem estat canviant fins que hem trobat una terrassa que en té”, admet l’Albert, qui per passar fred creu que és millor “quedar-se a casa”. En la mateixa línia, a una altra veïna ja li està bé que hi hagi locals que incompleixen l’ordenança: “Agraeixo que les mantinguin, si no, no estaríem aquí”.

Comparteix a: