La periodista Maria Cinta Méndez es fa ressò de les dades preocupants sobre atur juvenil. I és que l’estat espanyol va tancar el 2020 amb més d’un 40 % dels menors de 25 anys en situació de recerca de feina, segons l’Eurostat. A Catalunya, l’atur juvenil s’ha incrementat un 30 % des de l’inici de la pandèmia.

Un exemple d’aquesta problemàtica és la Núria Martínez. Té 23 anys, és de Lleida, però fa dos anys que viu a Barcelona. Ha estudiat Periodisme i Comunicació i busca feina com a fotoperiodista.

Precarietat laboral

La Núria s’ha trobat amb ofertes de feina molt precàries, amb sous de 600 euros al mes per una jornada de 40 hores setmanals. Diu que s’ho mira de manera “freda” i pensa que “un més treballat són tres mesos de lloguer“. Tot i això, admet que, de vegades, sent “angoixa” perquè “no pots fer res” i no li agrada “dependre de la família“.

Vocació radiofònica

Tot i que la seva única experiència laboral és com a fotoperiodista, quan als 18 anys va marxar als Estats Units, ara s’està formant en un màster de ràdio i televisió. “El mitjà radiofònic em motiva molt“, afirma, tot i que no vol tancar-se portes. Per això, afegeix, “m’encantaria treballar en qualsevol àmbit de la comunicació“.

No llança la tovallola

No em dono per vençuda“, exclama la Núria Martínez. La noia, que reconeix que és molt “jove” i amb poca experiència, diu que té “ganes de menjar-me el món“. Vol “créixer com a persona, equivocar-me i ser feliç”.