Dos carrets d'anar a comprar i una bossa plens fins dalt de roba. És la bugada de l'Hénry i la seva família. La porta cada 15 dies a aquest establiment d'autoservei d'Horta. No fa pas gaire que el va descobrir. "Últimamente vi gente que estaba agrupada y dije ui! ¿Qué hay aquí? Y era una lavandería. Vine a hacer la prueba y resulta más económico." Econòmic i pràctic. "Tinc poc espai a casa per assecar la roba i si l'he de deixar assecant-se a una habitació, puc passar-me dos o tres dies fins que no estigui seca." Són alguns dels perfils d'usuaris de les bugaderies autoservei, un model de negoci en clara expansió a la ciutat. Ja hi ha 40 establiments d'aquesta cadena a l'àrea metropolitana. Segons les seves enquestes, el 70% són clients locals. Una de les claus de l'èxit, explica el gerent, és l'estalvi de temps. BRADLEY LYNCH, gerent de Lavaxpres "Tu puedes venir aquí y lavar la ropa de toda la familia en media hora. En vez de despertarte un sábado y hacer 4 coladas. Yo prefiero a la playa el sábado." Per als responsables suposa, a més, un negoci rodó. La inversió inicial no tarda a recuperar-se. D'aquesta altra cadena, amb quatre anys de trajectòria, ja se n'han obert 30 franquícies. *CG i1l XAVIER LLACUNA, gerent de La Wash "El fet que els locals estiguin a un preu assequible ha fet que aquest negoci sigui viable. És un negoci sense personal, domòtic..." Han buscat, a més, cuidar el disseny de l'espai perquè resulti agradable. El mateix van pensar els responsables de la bugaderia Splash, que han portat l'estètica a la màxima expressió. Tant és així, que més d'un hi entra a fer-hi fotografies i ja ha servit de plató per a un curtmetratge.

“A molts països europeus fa molt de temps que la gent renta fora de casa”, explica en Xavier Llacuna, gerent de La Wash. Fa quatre anys que va obrir el primer dels establiments d’aquesta cadena de bugaderies d’autoservei a la ciutat que, a hores d’ara, ja té una trentena de franquiciats. “Molta gent no té ganes de gastar el seu temps a fer bugades a casa, estendre la roba i esperar que s’assequi”, assegura. A banda del temps, també hi ha motius més pràctics com la manca de rentadora o d’espai: “vinc a rentar les peces grans com els llençols i les mantes perquè a casa no hi tinc lloc”, explica la Marta Fernández, veïna d’Horta.

En Bradley Lynch és nord-americà i va obrir el primer dels establiments de la cadena Lavaxpres a Barcelona el 2003. Passats 12 anys ja en té una quarantena de repartits per tota l’àrea metropolitana. “El 70% dels  nostres clients són de Barcelona i la resta turistes”, assegura. Afegeix, a més, que és un tipus de negoci força rendible ja que no calen pràcticament treballadors i no requereix una gran inversió.

Els responsables de les bugaderies Splash han apostat per una estètica moderna amb un disseny molt cuidat per diferenciar-se de la competència. De moment, disposen de dos establiments, un a l’Eixample i un altre a la Sagrada Família. “Estan funcionant bastant bé, hi ha dies que s’hi formen cues i tot, sobretot els diumenges”, explica Ruth Haboba, responsable d’una de les bugaderies.