El Departament d'Empresa i Ocupació ho té clar: la reforma energètica que promou el govern central no és bona ni per al ciutadà, ni per al medi ambient, ni per a la indústria catalana que, creuen, en sortiria greument perjudicada. Asseguren que es tracta d'un pedàs de l'Estat per intentar tapar el forat del dèficit tarifari, que xifren en 27.000 milions d'euros i que atribueixen a les males polítiques energètiques dels darrers anys. FELIP PUIG, conseller d'Empresa i Ocupació "Aquesta reforma no aposta per l'estalvi i l'eficiència energètica, no fomenta la reducció de la dependència energètica, no contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. No estimula el creixement d'un sector empresarial vinculat al'energia, no afavoreix la competitivitat de les nostres empreses." Critiquen que a curt termini encarirà el rebut de la llum un tres per cent, que quan entri en vigor encarirà els costos de producció industrials. També rebutgen que s'allunyi dels objectius de sostenibilitat europeus i penalitzi, per exemple, l'autoconsum, sense deixar de banda els efectes que pugui tenir en la qualitat del servei. FELIP PUIG, conseller d'Empresa i Ocupació "Si això no es corregeix a dos tres o quatre anys vista tindrem un greu problema de qualitat del subministrament perquè és evident que una de les repercussions que tenen totes aquestes reformes impulsades pel govern espanyol és que les grans empreses reduiran al mínim les seves inversions en manteniment i millora de les seves infraestructures." I a més, la Generalitat assegura que vulnera competències catalanes, de manera que si no es modifica el contingut de la reforma la portarà al Tribunal Constitucional.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assegurat que el text limita el paper de la Generalitat en aquest camp i ja ha avançat que presentaran els recursos necessaris per preservar les competències catalanes. Puig lamenta que l’Estat espanyol tingui -diu- tan poca sensibilitat, i creu que Catalunya hauria de començar a preparar estructures d’estat propi també en aquest àmbit.

Però les crítiques a la reforma energètica no arriben només pel conflicte competencial. Felip Puig creu que els canvis perjudicarien greument la indústria catalana, sobretot les grans consumidores d’energia com ara les químiques; considera que no aposta per l’estalvi i l’eficiència energètica i que no contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. De fet, prova d’això seria la penalització de l’autoconsum d’energia elèctrica, amb la obligatorietat de pagar un peatge de suport que podria arribar a ser de nou cèntims per kw/h, o d’instal·lar un doble comptador més car que un panell solar.

Tot plegat, afegit a l’encariment del rebut de la llum que notarien els consumidors i la minva de la qualitat del servei que pronostica per d’aquí a dos o tres anys. Això passarà, segons Puig, després que les principals empreses del sector hagin reduït força les inversions en manteniment i millora de les seves infraestructures.