Els casaments i les celebracions es reactiven després de gairebé dos anys de restriccions. Els sectors que es dediquen a les festes fins i tot van estar alguns mesos sense tenir cap mena de facturació. Amb la retirada de la majoria de restriccions es tornen a celebrar enllaços i altres esdeveniments.

De fet, fins i tot hi ha hagut un creixement “desmesurat”, segons ha explicat al programa ‘Via 15‘ Verònica Coloma, de l’empresa d’organització d’esdeveniments Lovely Rice. “Segueixen entrant peticions per a aquest mateix any, cosa que és inassumible perquè tot el sector està col·lapsat, mai ningú no en té prou, tothom en vol més, la gent té unes ganes boges de festa”, explica Coloma.

El nivell de celebracions supera el d’un any habitual. Bona part d’aquest augment s’explica perquè als casaments propis del 2022 s’hi han de sumar els que es van cancel·lar i posposar els anys 2020 i 2021. En aquest sentit, també han detectat una tendència generalitzada: ara se celebren força casaments que es van formalitzar durant la pandèmia. Van signar papers i un cop passat el pitjor de la pandèmia fan la festa amb els amics i la família.

Contenció de la despesa i augment de preus

A la botiga Azahara Núvies, situada a Fabra i Puig i que va ser inaugurada l’any 1975, confirmen aquesta recuperació. “Estem molt acostumats a estar a casa, a no canviar-nos, a anar amb les sabatilles i mirar Netflix i ara tenim ganes de sortir, estar amb els nostres, amb la nostra família i celebrar”, explica al ‘Via 15’ el gerent de la botiga, Martí Jové.

Aparador de la botiga Azahara Núvies especialitzada en roba femenina de casaments

Ara bé, han notat que els nuvis i convidats en general redueixen la despesa per la baixada de la capacitat adquisitiva de les famílies. “En lloc de fer-se en un restaurant amb tota la pompa es fa en un xiriguinto a la platja, això sí, amb un gintònic de marca i un DJ de moda, es queda amb els amics de veritat, es té ganes de viure i la gent es vol arreglar per aquell dia, potser no s’arreglen com abans però s’arreglen d’una altra manera”, diu Jové.

La pujada de preus també s’ha notat en els negocis que organitzen les festes. Els proveïdors han de reduir el marge de benefici perquè els serveis que ja estaven contractats tenen un preu tancat i n’assumeixen l’encariment. A més, també els falten matèries primeres i productes. “La falta de material ens ha afectat molt i ha fet que el preu canviï, coses tan simples com espelmes, vidre, fusta, materials que utilitzem als muntatges i que costen de trobar perquè no n’hi ha”, explica Verònica Coloma. Però malgrat tot, el sector reconeix que estan vivint un moment dolç i que comencen a veure la llum al final del túnel.