La plaça de la Universitat tindrà finalment llums de Nadal i se’n van coneixent els detalls. Es col·locaran gairebé en temps de descompte, entre les nit de dimarts i dimecres, però a temps per a l’encesa oficial. Els encarregats de la il·luminació nadalenca d’aquest punt de la ciutat i del tram més proper de la ronda de Sant Antoni seran els membres del projecte #RavalKm0. Es tracta d’una iniciativa comunitària, promoguda per la Fundació Tot Raval i la cooperativa Impulsem, que fomenta la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

Cinc anys il·luminant el Raval

Llums de Nadal al carrer de Tallers
Llums de Nadal al carrer de Tallers

La il·luminació nadalenca de la plaça i de la ronda de Sant Antoni comptarà amb 14 arcs de llum. Reprodueixen fotografies captades en edicions anteriors del projecte i es veuen les relacions entre el veïnat i els treballadors del barri. El disseny l’han fet Curro Claret i Maria Güell, i la producció, Impulsem. En aquesta cinquena edició s’han penjat 109 arcs de llum en 27 carrers i equipaments del barri com ara la rambla del Raval, el Mercat de la Boqueria, la plaça de la Gardunya, el CCCB, el MACBA o el Gran Teatre del Liceu.

Llums de Nadal a última hora

És la primera vegada que la plaça de la Universitat s’il·lumina i serà un dels últims punts de la ciutat a penjar la decoració nadalenca. Això ha despertat la preocupació de Barcelona Oberta, que fa pocs dies alertava que si no es desallotjava l’acampada la plaça es quedaria sense llums. Una situació similar van viure els botiguers i veïns de la plaça d’Urquinaona i els de la via Laietana, sobretot després que els instal·ladors es trobessin moltes complicacions per subjectar l’enllumenatFinalment, però, des d’aquest dilluns ja hi ha llums de Nadal.

Bosses de Nadal

El projecte #RavalKm0 s’acompanya de la producció i repartiment de 5.000 bosses entre els diferents comerços que han participat en la il·luminació nadalenca. Aquestes peces s’han estampat en tres colors i també s’han encarregat a dues entitats del barri. La fabricació de les bosses d’aquesta edició ha donat feina a tres persones, mentre que els llums han tret de l’atur a dues persones més. En total, durant les cinc edicions, el projecte ha donat oportunitats formatives a 53 persones en risc d’exclusió social i ha generat 25 contractacions temporals a persones en atur.