Obaga llibreria

El col·lectiu LGTBI està representat a la literatura contemporània? Ja hi era fa anys, però no n’érem conscients? Bel Olid, escriptora i traductora, presideix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i és un referent del feminisme, així com de la lluita per visibilitzar els missatges LGTBI en obres literàries.

“En literatura catalana s’ha llegit en moltes claus però l’orientació sexual i la identitat de gènere s’ha amagat en moltes ocasions. Hi ha obres claríssimament lesbianes o gais que quan es llegeixen a classe s’obvia aquest factor o es fa veure que no existeix. Així, s’està perdent una clau interpretativa”

Una de les seves tasques al capdavant de l’associació ha estat impulsar el QLit, un festival de literatura queer, que reflexiona sobre autors capdavanters i obres que tenen una mirada cap al col·lectiu. Precisament, preguntada per llibres i autors contemporanis, Olid fa una selecció tot i que insisteix que n’hi ha molts més:

  • ‘Amors sense casa’ (editat per Sebastià Portell). És una antologia de poesia en català que aglutina una trentena d’autors del segle XX i XXI. Al llibre, Portell parla d’alguns poetes antics, com Maria Antònia Salvà, que havia llegit a l’institut però que no l’havia vist fins ara amb una mirada LGTBI. Els textos formen una fotografia de l’evolució poètica i social, tenint en compte la censura del franquisme, els anys 70 i les noves generacions.
  • ‘A la conquista del cuerpo equivocado’ (Miquel Missé). Parla de les persones transsexuals i la pressió social que reben per tenir el cos adequat a la seva identitat de gènere. És a dir: si se senten homes, la societat entén que no pot tenir pits prominents o, si se sent dona, no ha de tenir pèl a la cara. És un llibre que també permet reflexionar sobre com tothom modifica el seu cos per encaixar a la societat.
  • ‘Deixar anar’ (Sílvia Bel Fransi). La mateixa autora defineix el llibre com una versió de llibertat. És un recull de poemes que parlen sobre les ruptures entre tot tipus de parelles, uns textos que volen allunyar-se de la tortura moral, sense ànims de venjança.
  • ‘L’art de ser normal’ (Lisa Williamson). És una novel·la juvenil de ficció en què es parla de la identitat de gènere a través d’en Leo. El protagonista vol passar desapercebut en el seu primer dia de curs però les coses es complicaran.
  • ‘Ens agradem’ (Juanolo). És un llibre que parla sobre quin tipus de persones agraden a cadascú d’una manera divertida, amb il·lustracions atractives, i enfocant la diversitat d’orientacions sexuals. La publicació ben pot servir a nens i adults.
  • ‘Nenes i nens’ (Aingeru Mayor i Susana Monteagudo). El llibre s’adreça al públic més jove i tracta la diversitat de les persones en general. S’hi mostren fotografies de persones reals acompanyades de textos en primera persona, que són fragments d’entrevistes fetes a nens sobre com es mostren al món.
  • ‘Camioneras’ (Bel Olid i Lyona). Olid ha publicat recentment un conte il·lustrat per Lyona que tracta sobre la expressió de gènere. En 14 pàgines reflexiona sobre les identitats, les amistats i com cadascú troba la seva manera d’estar al món.

A banda de les publicacions esmenades, Bel Olid també menciona autors com Carles Rebassa, Maria Sevilla o Virginia Woolf. A més, anima la població a acostar-se a alguna de les llibreries especialitzades que hi ha a Barcelona, com Còmplices, on es pot trobar un gran recull d’obres literàries que fugen d’una societat heterocentrista.

“Vivim en una societat heterocentrista. A vegades hi ha obres literàries que no pots ignorar pel valor intrínsec que contenen però que, en canvi, sí que pots obviar la interpretació LGTBI que tenen”