Aquest rètol del restaurant Cosmos, els tendals o també aquesta marquesina hauran de desaparèixer. La raó és que no compleixen l'ordenança municipal de paisatge urbà. L'Ajuntament ho ha fet saber als propietaris amb una carta personalitzada, en què es detallen els canvis que han de fer. Com aquesta, se n'han enviat des de principis de març 110 més, a comunitats i locals de la Rambla. En el cas dels comerços, presenten irregularitats la gran majoria. A alguns els ha sorprès la mesura. CRISTÓBAL CUBERO, director d'Explotacions Hoteleres Cosmos "Nos piden una serie de cosas que están hechas desde el año 68, que es cuando se hizo el edificio. Nosotros consideramos que estamos en un momento, por la crisis, por las circunstancias, de hacer unas mejoras que económicamente no podemos llevar a cabo hoy en día." En el cas de l'Hotel Lloret, la mesura es veu amb bons ulls i de fet ja tenien previst rehabilitar la façana properament. Aquí hauran d'eliminar tendals, rètols externs i fins i tot les banderes. ISABEL VIVES, directora de l'Hotel Lloret "Somos hoteleros y por lo tanto el edificio tiene que ser atractivo al turismo. De todas maneras pensábamos hacer la rehabilitación." Altres elements que han de desaparèixer de les façanes són focus de llum, càmeres de vigilància i aires acondicionats. També es pretén unificar la imatge de les persianes i les comunitats que no les tinguin hauran de col·locar les anomenades menorquines. La intenció de l'Ajuntament és endreçar el paisatge de la Rambla i ha posat a l'abast dels propietaris ajuts econòmics. A alguns, però, els ha molestat la urgència. A la carta que han rebut es dóna de termini el 15 d'abril. El consistori ho matisa. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "El 15 d'abril és una data límit perquè ells ens facin la proposta, això no vol dir que ho hagin de solucionar en aquell mateix moment. Sigueu conscients que hi ha aquí aquestes irregularitats, poseu-vos en contacte amb nosaltres i a partir d'aquí treballarem conjuntament." No obstant això, l'Ajuntament avisa que si els propietaris no inicien cap tràmit, se'ls obrirà un expedient administratiu.

La imatge original del restaurant Cosmos (Rambla, 34), inaugurat el 1968, podria tenir data de caducitat. Segons un informe tècnic municipal han d’eliminar la marquesina, els rètols amb el nom del restaurant, els tendals, així com els fulls que anuncien el menú des dels vidres de l’establiment perquè no s’adapten a la normativa. La reacció dels propietaris ha estat molt crítica. “Si retirem els tendals i la marquesina, com taparem els clients quan plou o fa sol? I com ens anunciarem si eliminem el cartell del local i tenim la façana de vidre?”, es pregunta el responsable del local, Cristóbal Cubero. “Si ens atenem al que diuen ells, gairebé hem de plegar”, afirma Avelino Ferrer, soci de l’establiment. A més, segons la normativa també s’hauria d’eliminar un fanal del carrer dels Escudellers que penja de la paret lateral del local i que, segons els responsables del bar restaurant, és municipal i per tant és “cosa seva”.

La primera setmana de març l’Ajuntament va enviar una circular a totes les finques de la Rambla -tant comerços com comunitats de veïns- per indicar que havien d’adaptar la façana a la normativa de paisatge urbà de la ciutat. Segons el consistori l’objectiu del pla és “garantir el dret ciutadà a un paisatge endreçat”, tenint en compte que “la Rambla és el nostre aparador”.

La missava -acompanyada d’una fitxa individualitzada amb els elements que incompleix cada finca- fixa el 15 d’abril com a termini perquè es comencin a fer les reformes. A més, informa sobre la disponibilitat d’ajuts econòmics extraordinaris i ofereix una adreça de contacte per aclarir els dubtes.

Cubero (Cosmos) està d’acord a donar una bona imatge de la Rambla però critica que aquest tipus de reformes tenen un cost molt elevat i diu que el termini donat és molt just. Fonts municipals expliquen que les cartes que s’han enviat són “avisos” que no impliquen cap “expedient sinó un avís per corregir els elements que no estan correctes” i que la data fixada és el límit a partir del qual “han d’haver començat a arreglar el problema”. Si les comunitats no ho fan llavors l’Ajuntament iniciarà “els tràmits administratius pertinents”.

La majoria de finques del passeig hauran de fer retocs: retirar els tendals de les façanes, els aparells d’aire condicionat, les caixes de connexió o també els focus. A més, els rètols de les botigues de planta baixa s’hauran d’adaptar a les mides fixades i no podran sobresortir.

L’Associació d’Amics i Comerciants de la Rambla ha rebut moltes consultes al voltant de la circular. El gerent de l’entitat, Xavi Masip, veu amb bons ulls la iniciativa per “endreçar la Rambla”, tenint en compte que és una de les vies més visitades de la ciutat, però reclama “que sigui una intervenció global que afecti tota la ciutat”. A més, ha detallat que hi ha una comissió que farà un seguiment de les inspeccions i que, en alguns casos, tot i que hi hagi elements fora de normativa, “potser alguns es consideraran patrimonials i no caldrà retirar-los”.

Elements amb els dies comptats

L’Hotel Cuatro Naciones, conegut per ser el més antic de Barcelona, és un dels molts establiments que haurà de fer reformes. Javier Saiz, l’administrador, explica que han “d’eliminar la marquesina i els focus”, però adverteix que abans volen parlar amb el consistori per trobar una solució. Aquest divendres tenen prevista una reunió amb l’Ajuntament per avaluar la proposta, tal com faran altres afectats.

L’Hotel Montecarlo haurà de retirar els tendals, posar els marcs de les finestres de marqueteria -tal com eren originàriament- i retirar la doble finestra dels vidres “perquè des de fora hi hagi més sensació de profunditat”, han explicat a BTV fonts de l’establiment.


En el cas del restaurant Moka hauran d’eliminar els focus de llum exteriors i la sirena i també hauran d’afegir un pilar per recordar l’edifici històric. La propietària del local, Anna Matamala, entén que “s’hagi de posar ordre” però no veu bé que l’obliguin a instal·lar una columna davant del restaurant. Denuncia que que això “implicaria la modificació de totes les sortides i entrades d’emergència” i recorda que l’edifici es va reformar seguint la normativa.

La pelleteria Prieto haurà de reformar els aparadors al complet. La norma els obliga a situar els vidres del local 25 centímetres més endins d’on són ara i també els proposa modificar el rètol.

Un altre comerç força afectat és la botiga de roba D’Avui, situada al pde la Boqueria, que haurà de treure l’aparador lateral.