El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb treballadors de la companyia Nissan després de l’anunci del tancament de les plantes de Catalunya, entre les quals la de la Zona Franca. La trobada ha estat telemàtica i Torra hi ha intervingut des del Palau de la Generalitat. Un cop ha acabat la reunió, el comitè d’empresa ha emès un comunicat en què ha destacat que el president del govern català els ha indicat que la decisió de Nissan “pot ser reversible” i ha mostrat el “suport incondicional” a la plantilla.

En la trobada també hi ha participat la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, qui ha traslladat als representants dels treballadors que “no posaran gens fàcil” la marxa de Nissan perquè consideren que “ha estat una falta de consideració vers ells i tots els treballadors”, d’acord amb el comunicat. Paral·lelament, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha proposat una “unitat d’acció” entre els sindicats, administracions, proveïdors i subcontractistes per trobar una solució al problema.

El comunicat dels treballadors també recull que el vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha animat la plantilla a manifestar-se per fer veure a la direcció de Nissan que “tancar els resultarà molt car”.

Per la seva banda, el comitè d’empresa ha traslladat als representants de la Generalitat els dubtes que tenen pel que fa a la deslocalització de Nissan i els ha recriminat “la falta d’acció” en la problemàtica dels treballadors “fins avui”.

Front comú de la Generalitat amb sindicats i patronals

El govern català també s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, Foment del Treball i PIMEC. Després de la trobada, i a través d’un comunicat, s’han compromès a treballar “per mantenir l’activitat de Nissan” a Catalunya a través de la “unitat d’acció entre les diferents administracions, patronals i sindicats” per evitar que es “confirmi el tancament definitiu” dels centres de treball a Catalunya.

La Generalitat, els sindicats i les patronals també han mostrat el seu “rebuig” a l’anunci del tancament de les plantes de Nissan a Catalunya i han mostrat “la greu preocupació per l’impacte econòmic i social” que el tancament pugui tenir. Per tot plegat, insten Nissan “a reconsiderar la decisió”.

3.000 llocs de feina menys i 20.000 treballadors afectats

Aquest dijous ha estat una jornada convulsa marcada per l’anunci de la marxa de l’empresa nipona, que deixarà sense feina 3.000 treballadors de forma directa i que afectarà 20.000 persones de forma indirecta. La notícia s’ha conegut a primera hora del matí i ha generat les primeres protestes de la plantilla.

Durant les hores posteriors a l’anunci també s’han succeït les reaccions polítiques. Torra ha convocat una reunió d’urgència al Palau de la Generalitat amb el seu govern per analitzar la marxa de Nissan. Ja al migdia, el president ha comparegut per mostrar la seva voluntat perquè la companyia faci marxa enrere: “Farem tot el possible per evitar el tancament de Nissan”.

Nissan tanca la porta a fer marxa enrere

El suport de les administracions als treballadors i el rebuig a la decisió de Nissan han estat unànimes. Tant la Generalitat, com l’Ajuntament de Barcelona com el Govern espanyol s’han mostrat crítics amb el tancament anunciat per la companyia nipona i li demanen que no marxi de Catalunya. Però malgrat les crides reiterades dels tres governs a la rectificació, Nissan ha tancat la porta a revertir la situació de la planta de la Zona Franca: “Exigia grans inversions per posar-se al dia” i perquè fos “més competitiva”.

El president de Nissan Europa, Gianluca de Ficchy, assegura que han de tancar les plantes de la marca a Catalunya per la baixa producció. Actualment, se situa en el 20 % i les previsions de la companyia eren que encara caigués més aquest 2020.