Escolta aquesta notícia

La gran apagada ha deixat sense funcionar neveres i congeladors durant diverses hores. I el dubte ara és clar: és segur menjar-se els aliments que han estat sense refrigerar? El director de la consultora de seguretat alimentària SAIA, Lluís Riera, és contundent: “Si dubtes, millor llençar-los”.

Productes com la carn, el pollastre, el peix i el marisc són els que es fan malbé abans a la nevera, que és un espai humit. Per tant, aquest expert explica que la millor opció pot ser rebutjar-los si han estat més de 4 h sense refrigerar.

Olorar-los no és suficient

Segons argumenta l’expert, a casa no tenim eines per comprovar si els productes estan bé. Per tant, comprovar si fan pudor o no pot no ser suficient per constatar-ne l’estat. Malgrat això, té clar que cal mirar cas a cas depenent del tipus de nevera que tinguem a casa i la temperatura.

Si es tracta d’un aparell nou refrigerat a 4 ºC, els productes podrien aguantar entre 8-10 hores d’apagada perquè estan ben aïllats, però si la nevera ha estat a temperatures més elevades per estalviar (en mode ECO) i, a més, l’hem anat obrint per agafar menjar, la refrigeració s’ha reduït i alguns productes poden haver-se fet malbé.

Els congeladors, entre 24-48 h

En el cas dels congeladors, hi ha menys risc i aquest expert alerta que poden mantenir els aliments ben conservat entre 24 i 48 h. Pel que fa a les compres als establiments, aquest expert envia un missatge a la calma als consumidors. Explica que les cambres d’entitats industrials com Mercabarna i els mercats municipals són més grans i aguanten millor les temperatures que les domèstiques. Per tant, són més segures.

Comparteix a: