Aquest dissabte milers de persones han sortit als carrers de Barcelona per assistir a les manifestacions convocades pel Dia del Treball. Hem parlat amb diversos ciutadans que ens han explicat el seus motius per manifestar-se per l’1 de maig: un pensionista, una treballadora de la neteja i dos estudiants.

Defensar les pensions

José Antonio Rodríguez es manifesta cada 1 de maig per reivindicar els drets dels treballadors. Abans ho feia per demanar un sou just i ara, que ja s’ha jubilat, ho fa per demanar una pensió digna. “El Govern no pot esperar que la gent es faci assegurances i pensions privades, s’ha de fer càrrec dels seus pensionistes i garantir-los un pensió per viure dignament”.

Salaris dignes

Els joves són minoria en la manifestació central de l’1 de maig, convocada per CCOO i UGT, però l’Antonella, de 21 anys, té molt clar que la joventut s’ha de manifestar pels seus drets com a treballadors. “Els joves ho tenim difícil per compatibilitzar feina i estudis i poder garantir tenir una mica d’oci i cuidar la nostra salut mental”. L’Antonella considera que hi ha molta precarietat laboral quan s’acaben els estudis i que molts joves duen a terme feines per a les quals estan sobrequalificats. Una de les demandes més fetes a la manifestació és l’augment dels salaris, després que l’IPC hagi marcat un nou rècord del 9,5 % el mes de març.

Dignificar totes les feines

Manuela Santos, de 50 anys, és cambrera d’habitacions d’hotel. Ha vingut a la manifestació per demanar la igualtat de salaris, després de l’augment del cost de la vida per l’IPC i la pujada del preu dels combustibles. “Demanem que la feina de neteja d’habitacions d’hotel tingui una millor consideració i, sobretot, demanem respecte per part dels clients”.

Combatre la incertesa

Arnau Bonet Regel té 19 anys i està estudiant. Veu el seu futur professional incert: “No sé si podré aconseguir un contracte estable, si podré pagar el lloguer o, en un futur, si tindré una pensió”.