El creixement de la venda per internet, i en conseqüència de l’enviament de paquets, ha impulsat molts comerciants a convertir-se en un punt de recollida i repartiment de paqueteria. Alguns asseguren que no ho fan motivats pels guanys econòmics que els suposa, sinó com a reclam per atreure més clients. “La gent ve aquí a la botiga a recollir els paquets, ens coneix i, de vegades, cau alguna compra. No és pel que guanyem, perquè això és mínim”, explica Vicente Paz, propietari de la matalasseria Paz Marés.

Alguns botiguers de barri, afectats per la caiguda de vendes envers el fenomen d’internet, estan buscant petits complements econòmics per fer caixa. El fet de ser punt de recollida de paqueteria, diuen, no els suposa cap cost extra i, en canvi, els genera algun petit ingrés. “Econòmicament, potser treus per pagar la llum o una mica més”, explica Miquel Robert, propietari del quiosc Nou Estil. Assegura que el que més valora és “el moviment que genera”.

Tot i que quan el van començar a oferir aquest servei no era gaire representatiu, la comoditat que ofereix als usuaris l’ha fet créixer ràpidament. Alguns, com en Tomàs González, propietari de la llibreria Xauxa, explica que en qüestió de 12 mesos han crescut un 400 %. “Com que el nostre horari és molt ampli, la gent està encantada. El servei és còmode i ràpid”, explica.

29 pàrquings de B:SM també ofereixen aquest servei

A banda de comerços i locals de proximitat, la paqueteria també ha arribat a altres àmbits. Alguns pàrquings de B:SM també ofereixen aquest servei. En aquest cas, és una aposta per reduir el repartiment d’última milla. “Busquem aportar solucions i alternatives per aconseguir una mobilitat sostenible, segura i neta a la ciutat de Barcelona”, ha explicat Sergi Vidal, director de solucions de mobilitat de B:SM. Amb aquest servei, aconsegueixen compactar els enviaments i les entregues en un únic punt i redueixen el trànsit a la ciutat.

De fet, el sistema està donant molt bon resultat i B:SM segueix augmentant la xarxa de paqueteria disponible als aparcaments, actualment 29 dels seus pàrquings ja disposen d’aquest servei.