Afavorir la implementació del vehicle elèctric és un dels reptes de l’Ajuntament de Barcelona de cara al futur. La darrera iniciativa del consistori en aquest sentit ha estat presentar un concurs obert a empreses i emprenedors perquè millorin els punts de recàrrega actuals. És una crida doble, ja que, d’una banda, es vol desenvolupar un model que es pugui utilitzar en diferents places d’aparcament i, de l’altra, aconseguir que els dispositius siguin més econòmics.

Durant la presentació del concurs, la regidora de Mobilitat, Laia Bonet, ha explicat que disposar de punts de recàrrega menys costosos i més flexibles permetrà accelerar el desenvolupament de la infraestructura a Barcelona. Ha advertit que el consistori vol “potenciar l’electromobilitat també pel que fa al vehicle privat i avançar en aquest aspecte a la ciutat”. En aquesta línia, està previst que a finals d’aquest any ja hi hagi més de 700 punts de recàrrega i arribar als més de 2.000 de cara al futur.

Punts de recàrrega un 85 % més econòmics i que donin servei a fins a sis places

Actualment, un carregador de vehicles elèctrics costa uns 1.500 euros i l’objectiu d’un dels concursos és rebaixar-ne el preu un 85 % i deixar-lo per sota dels 200. L’altra crida és per desenvolupar un punt de recàrrega mòbil que pugui donar cobertura a un màxim de sis places d’aparcament diferents sense necessitat d’estar fixat en un únic punt. Segons l’Ajuntament, aquesta solució permetria adaptar més eficientment la demanda de recàrrega dels vehicles elèctrics a les places d’estacionament de rotació i oferir un servei més flexible.

Benzineres elèctriques, només dins de pàrquings

Dotació econòmica i una prova pilot per als guanyadors

Les empreses i emprenedors que vulguin participar en la iniciativa podran presentar els seus projectes fins al dia 27 de maig. Les propostes guanyadores es donaran a conèixer abans de finals d’any. Els guanyadors rebran una ajuda de 70.000 euros per desenvolupar el model econòmic i de 90.000 per al flexible. Podran desenvolupar els seus projectes amb una prova pilot als aparcaments municipals, on, de fet, hi ha instal·lats la majoria de punts de recàrrega de la xarxa d’electromobilitat Endolla Barcelona.

Se sumen a sis convocatòries més per impulsar la innovació a la ciutat

Amb aquestes dues convocatòries, ja són vuit els reptes llançats per l’Ajuntament per impulsar una innovació social i sostenible en el marc dels objectius marcats per l’Organització de les Nacions Unides a través de l’Agenda 2030. El consistori explica que s’han rebut 62 propostes, 24 de les quals internacionals i de 19 països diferents, per a les cinc convocatòries ja tancades.