És una farmàcia gairebé centenària, tot i que no està catalogada com a comerç emblemàtic, i a l'interior conserva el mobiliari original modernista. La Isabel fa 33 anys que està rere el taulell d'aquesta farmàcia, els darrers 15 com a titular. El contracte de lloguer va vèncer el dia 1 de març i la propietària del local li ha demanat que retorni les claus del local. La farmacèutica es queixa que després d'un any assegurant-li que renovarien el contracte, ara li exigeixen pagar el doble pel lloguer. ISABEL PUIGORIOL, titular de la farmàcia "Em trobo totalment indefensa, perquè ho tinc tot perdut davant de la justícia. Llluito perquè aquest barri els comerços de tota la vida, deixant de banda el mobiliari i que siguin o no emblemàtics, que no hi hagi aquesta especulació." Els veïns i la clientela de la farmàcia no volen perdre aquest comerç històric i han organitzat una recollida de signatures. "Isabel et porto les signatures que hem recollit..." MARTA PÉREZ SIERRA "Ens sap molt greu que desaparegui perquè és un punt de referència del barri i té una funció social molt important. Aquest barri sembla que només s'adreci a turistes i aquí vivint gent normal de tota la vida, que no estem de pas i que ens agrada tenin arrels." ANDREU PEDREGOSA "La veritat és que sempre hem estat amb ella i si hem necessitat una cosa ho hem tingut, per tant, si s'ha de fer alugna cosa, ho farem tots els veïns." De moment ja han aconseguit més de dues-centes signatures en paper i tres-centes a través de la plataforma Change.org, que la farmacèutica entregarà al districte. Però no hi ha gaire marge, la data límit per abandonar el local és d'aquí a una setmana.

La farmàcia Puigoriol Mas està situada al carrer de Ripoll, 27. La Isabel Puigoriol n’és la titular des de fa 15 anys, però ja hi va treballar per l’anterior propietària, que li va traspassar el negoci. En total ella fa 33 anys que regenta professionalment aquest negoci, però la història d’aquesta farmàcia es remunta molt més enrere perquè és gairebé centenària. Ara podria arribar el punt final d’aquesta activitat.

“Estic patint un situació d’especulació immobiliària, que m’afecta a mi, al meu negoci i, d’alguna manera, també a la memòria històrica del barri”, denuncia la farmacèutica. Segons explica, la propietària li havia explicitat en diverses ocasions la voluntat de renovar-li el contracte, però en el darrer moment li va anunciar a través d’un advocat que li doblava el preu del lloguer.

“En realitat no vol renovar el lloguer, perquè em va proposar un lloguer excessivament alt, fins i tot per sobre dels preus que es paguen en aquest carrer“, afirma Isabel Puigoriol, i afegeix que “quan finalment el vaig acceptar, em van dir que no i que entregués les claus”.

Mobilització veïnal

Els veïns també volen conservar el comerç històric i per això s’han bolcat en la recollida de signatures i han aconseguit més de 200 en paper i unes 300 més a través de la plataforma web Charge.org. “Ens sap molt de greu que desaparegui, perquè és un punt de referència del barri i té una funció social molt important”, reconeix la Marta Pérez Sierra, escriptora, veïna i clienta. Com ella, moltes persones del barri consideren que perden molt més que una farmàcia.

Els veïns també es queixen que el comerç del barri està cada cop més adreçat gairebé en exclusiva als turistes. Una prova d’això són el tancament de desenes i desenes de botigues tradicionals al Gòtic, que s’han reconvertit en comerços dedicats a la venda de records turístics. “Aquí vivim gent normal, que no estem de pas i que volem conservar les arrels”, afirma la Marta.

Valor patrimonial i històric

Es tracta d’una farmàcia històrica que conserva el mobiliari original i elements ornamentals modernistes. De fet, aquest comerç apareix al llibre ‘Farmàcies històriques de Catalunya’, en el capítol dedicat a l’ornamentació vegetal modernista. Malgrat això i que es tracta d’un comerç amb prop de 100 anys dedicats a aquesta activitat, no està catalogat com a comerç emblemàtic.