Quan fa dues setmanes de l’anunci del tancament de les plantes de Nissan a Catalunya, els treballadors no defalleixen en les mobilitzacions. En el 39è dia consecutiu de vaga indefinida, les plantilles de les plantes de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca han portat la protesta a l’avinguda de la Reina Maria Cristina per, de nou, defensar els llocs de treball i exigir a l’empresa que no marxi de Catalunya.

Aquesta vegada, els empleats han llegit dos manifestos: un en japonès dirigit al president de la multinacional nipona, Makoto Uchida, i un altre en francès per a la direcció de Renault. Se’ls demana continuar a Catalunya perquè marxar seria “un error per al teixit industrial“.

La proposta dels sindicats: modificar la reforma laboral

La concentració d’aquest dijous ha plantejat una proposta al Govern espanyol: modificar l’article 51 de la reforma laboral aprovada pel PP per “evitar acomiadaments col·lectius”. Per això, Manuel Ruiz, del sindicat USOC, ha apel·lat directament al president, Pedro Sánchez, i al vicepresident, Pablo Iglesias: “Les administracions tindrien la potestat de bloquejar el que Nissan pretén fer”.

La protesta dels treballadors arriba un dia després que el comitè d’empresa es reunís amb el president del Parlament, Roger Torrent, a qui van demanar “parlar de manteniment del treball” i no d’indemnitzacions. “Els diners no serveixen per a res. Hem de salvar el màxim de llocs de treball possible”, afirma Xavi Hernández, de la UGT.

Suport de Colau als treballadors

A la mobilització reivindicativa s’hi ha sumat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com els alcaldes de Montcada i Sant Andreu de la Barca. Colau ha advertit la companyia nipona de les possibles conseqüències del tancament de les plantes: “Si tanca Nissan, s’acaba la bona relació amb l’empresa i tindrà problemes seriosos“, ha dit. Alhora, ha lamentat que la multinacional hagi enviat milers de treballadors al carrer enmig d’una pandèmia que “ha generat molt patiment, especialment entre la classe treballadora”. “És cruel, injust i immoral“, ha exclamat.

Els treballadors han celebrat la presència de les autoritats municipals a la manifestació, però reclamen “més accions i menys paraules”. Durant la intervenció de Colau, alguns dels concentrats han demanat la dimissió de la tinenta d’alcalde de Mobilitat, Janet Sanz, que durant l’estat d’alarma va demanar no reactivar la indústria automobilística.