Els treballadors d’Endesa han tornat a les mobilitzacions per recuperar la tarifa de l’empleat, que desapareix a partir d’aquest octubre. Per això, aquest dimecres al matí s’han concentrat davant el consulat italià a Barcelona per traslladar el seu malestar davant la política de retallades que, diuen, aplica la italiana Enel, propietària de la companyia elèctrica. Des del sindicat Comissions Obreres denuncien que l’empresa està actuant de manera unilateral i que no respecta els drets socials acordats amb els representants dels treballadors.

“No és un privilegi, és un dret”

La tarifa d’empleat ―una bonificació de la tarifa elèctrica per als extreballadors jubilats― ja fa temps que està al centre de les reivindicacions de la plantilla de la companyia i a l’abril van fer una vaga de 24 hores.

Els sindicats van portar el cas als tribunals, però la sentència va donar la raó a Enel, que per això ha eliminat la bonificació. Els treballadors van recórrer la decisió al Suprem, i estan en espera de la resolució d’aquest recurs. No obstant això, no descarten elevar la queixa a instàncies europees si el resultat no els és favorable.

Des de Comissions Obreres, Manuel Martínez insisteix que “no és un privilegi, sinó un dret que manteníem des de fa més de 100 anys” i xifren en més de 27.000 persones els afectats a tot l’estat. La plantilla denuncia que l’eliminació d’aquesta tarifa pot fer que la factura de la llum augmenti en alguns casos fins a 1.500 euros anuals més.

Més protestes al calendari

El comitè d’empresa assegura que continuaran amb les mobilitzacions fins recuperar els drets socials perduts. El proper 23 d’octubre, a les 11 h, han convocat una assemblea per decidir el full de ruta.