Els sindicats denuncien que durant els últims anys, el múscul de l’Administració pública de l’Estat ha perdut força, a conseqüència de la destrucció de llocs de feina. Alerten que es tracta d’una plantilla d’edat avançada i que la taxa de reposició dels empleats jubilats ha estat molt baixa. De fet, xifren la pèrdua de personal a Catalunya en 2.558 places entre 2011 i 2016, de les quals més de 1.400 corresponen a la província de Barcelona. Segons Neus Moreno, del sindicat de CCOO, “això respon a una política de retallades generalitzada i afecta l’atenció que es proveeix a la ciutadania”. Moreno afegeix que “no hi ha un equilibri entre l’increment de les peticions que es fan a l’Administració de l’Estat i l’equip humà que hi dona resposta”.

Per això aquest dimarts els sindicats amb representació a l’Administració de l’Estat (CCOO, UGT, USOC, CSIF i CGT) es mobilitzen a les portes de l’oficina del DNI i passaport de la Verneda per denunciar aquesta situació i les conseqüències que té per a la ciutadania. De fet, consideren que tot plegat explica la situació a les oficines per renovar el DNI i el passaport i també, les cues per aconseguir el certificat d’antecedents penals necessaris per als qui treballen amb menors.

Aquest dimarts, la cita prèvia per tramitar el DNI a la ciutat de Barcelona s’atorga per a finals de juliol. Una situació que es repeteix a bona part de l’àrea metropolitana, si bé en altres demarcacions com ara Girona o Tarragona és més fàcil trobar hores per d’aquí a pocs dies. A la resta de l’estat també hi ha molta saturació a Madrid, on també es dóna cita prèvia per a finals de juliol. En regions com Galícia, Múrcia,  Càceres o Cantàbria, en canvi, hi ha hores disponibles als mesos de maig o juny.