Coincidint amb el desè aniversari del 15-M, un centenar de persones s’han manifestat a la plaça de Sant Jaume aquest dissabte per demanar que les administracions públiques apostin per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. El moviment, que engloba un miler de persones de més de 30 projectes, reclama a les administracions mesures per fer més accessible aquest model d’habitatge no especulatiu. Des d’ajuts a les cooperatives fins a una millora de la fiscalitat.

Aquesta concentració té molta importància, ja que és la primera mobilització unitària convocada dins del moviment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. La concentració s’emmarca dins la campanya “Fem assequible l’habitatge cooperatiu”, impulsada des de la sectorial d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), conjuntament amb la Federació de Cooperatives d’Habitatges. Defensen que aquest model té “tot el potencial per esdevenir una veritable opció d’habitatge assequible i estable per a les classes populars del país”.

Què és l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús?

A Catalunya, l’habitatge cooperatiu que més tirada ha tingut fins ara és de consum. És a dir, la construcció és col·lectiva, però una vegada acabades les obres, la cooperativa es dissol i cada habitatge passa a tenir un propietari privat. Però aquests últims anys, cada vegada hi ha més projectes que opten per un model de cessió d’ús. En aquest cas, l’habitatge sempre serà de la cooperativa. Els socis tenen un dret d’ús indefinit, transmissible i a un preu assequible, però no en tenen la propietat.

Actualment en el moviment hi ha un miler de persones que estan organitzades en diferents grups al país. La majoria encara estan desenvolupant el projecte. El 2019 hi havia 70 habitatges cooperatius en cessió d’ús a Catalunya, repartits en sis edificis. Però les xifres augmentaran els pròxims anys, perquè hi ha 21 projectes en desenvolupament, el que demostra que cada vegada hi ha més interès per aquest tipus de model.