Treballadors i botiguers de diversos centres comercials de la ciutat han coincidit aquest divendres a l’Illa Diagonal per llançar un SOS i evitar el naufragi del sector. Ho han escenificat el centenar de persones que s’hi han concentrat, amb una encesa d’espelmes que, diuen, és el símbol de “l’enterrament” d’aquests espais.

La protesta coincideix amb la imminent reobertura de la restauració i, sobretot, a les portes del Black Friday, que representa l’inici de la campanya comercial de Nadal. Una època de l’any que, en termes globals, representa entre el 30 % i el 40 % de la facturació anual d’un establiment ubicat en un centre comercial, segons Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del detall. En el cas de les botigues de joguines, aquest percentatge s’eleva al 70 %.

Ara per ara, segons el pla de desescalada de la Generalitat, aquest i altres centres comercials no podran reobrir portes fins al 7 de desembre, a excepció dels establiments considerats de primera necessitat.

8 de cada 10 botigues, tancades

Aquests dies només poden obrir els establiments essencials, com els d’alimentació o relacionats amb la salut entre d’altres, i això suposa que, des del 30 d’octubre, els centres comercials tenen el 80 % dels locals tancats, de mitjana. Un fet que suposa “importants pèrdues” per al sector.

Segons ha calculat Comertia, la despesa mitjana anual de cada botiga establerta en un centre comercial és d’uns 300.000 euros: 20.000 euros mensuals de lloguer -per un local d’uns 200 metres quadrats-, 20.000 euros anuals en les nòmines d’un treballador -de mitjana es calcula que hi ha tres empleats per cobrir diversos torns, la majoria intensius-, i uns 5.000 euros anuals en assegurances.