Minuts abans del ple, treballadors de B:SM s'han fet sentir. Amb una protesta molt sonora, s'han manifestat a la plaça de Sant Jaume contra un dels punts de l'ordre del dia: la nova gestió publicoprivada de 26 aparcaments al centre de la ciutat. Una operació amb què el govern vol finançar la construcció de pisos socials. El canvi de gestió afecta 15 aparcaments de l'empresa municipal, i els treballadors temen pel seu futur laboral. El soroll de la plaça s'ha traslladat dins el ple amb una intervenció espontània. El govern ha reiterat que ningú no perdrà la feina perquè s'obligarà l'operador privat a subrogar tota la plantilla. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Això és un compromís que nosaltres no teníem obligació de fer, i que així ho volem fer constar al plec del concurs perquè el nou operador garanteixi la continuïtat dels llocs de treball." Però ni aquesta ni altres explicacions han satisfet una part de l'oposició, que no veu bé l'operació. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Jo no sé veure el negoci que fa l'Ajuntament per enlloc ni els beneficis per a la ciutat." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "L'Ajuntament no necessita aquesta operació privatitzadora. Ni interessa l'Ajuntament ni interessa a la ciutat." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Ens abstenim perquè nosaltres creiem que es podria haver resolt d'una altra manera." El govern ha assegurat el tràmit amb el suport del PP, tot i que amb reserves. XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Encara se'ns plantegen molts dubtes. El nostre vot afirmatiu d'avui és un vot administratiu." I ja ha avançat que presentarà al·legacions a la proposta i que, en funció de les respostes, variarà el vot a l'aprovació definitiva.

El Comitè d’Empresa de B:SM està convençut que la semiprivatització de 15 aparcaments públics suposarà un empitjorament de les condicions laborals dels que hi treballen. Diuen, a més, que l’Ajuntament en cap moment no els ha informat dels canvis.

El ple municipal ha fet avui l’aprovació inicial del projecte per traspassar 15 dels aparcaments més rendibles de B:SM a una nova societat públicoprivada, en què l’Ajuntament tindrà el 40% del capital. A aquesta societat s’aniran incorporant progressivament 11 aparcaments més del centre de la ciutat que ara estan gestionats per operadors privats. A mesura que caduquin les seves concessions, aquests aparcaments se sumaran als que d’entrada cedirà B:SM.

En tot cas, l’entrada de capital privat a la nova societat suposarà d’entrada un ingrés de 145 milions d’euros a les arques municipals, que el govern de Xavier Trias vol fer servir per construir habitatge públic assequible a la ciutat.

Aprovació inicial

El projecte de la nova societat mixta d’aparcaments ha iniciat avui el tràmit per fer-se realitat. El govern municipal l’ha tirat endavant amb el suport del PP. Tanmateix, el regidor popular Xavier Mulleras ha volgut deixar clar que el vot afirmatiu del seu grup només és “administratiu”, perquè el projecte pugui avançar, tot i que ja ha anunciat que durant el tràmit fins a l’aprovació definitiva hi presentaran esmenes.

La resta de l’oposició s’ha mostrat en contra de la nova gestió públicoprivada dels aparcaments municipals. El president del Grup Municipal Socialista, Jordi Martí, no hi troba cap benefici per a la ciutat i el d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha dit que només es tracta d’una privatització més. Jordi Portabella ha justificat l’abstenció del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat afirmant que “l’operació es podria haver resolt d’una altra manera”.

Els treballadors de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM, l’empresa pública que ara gestiona 15 dels aparcaments implicats) s’han manifestat abans del ple a les portes de l’Ajuntament i també hi han irromput durant un minut amb crits de “B:SM no es ven”. Ho han fet abans que el ple arribés a aquest punt de l’ordre del dia, fins que se’ls ha fet fora del Saló de la Reina Regent.

Al carrer, la protesta ha coincidit amb les d’altres col·lectius, com la plataforma de defensa de les escoles bressol públiques, i també amb la d’alguns treballadors que rebutgen el sistema d’ordenació municipal.