Els clients i els paradistes del Mercat de Canyelles, a Nou Barris, han de vigilar sovint l’estat del terra de l’equipament per no relliscar. Segons expliquen, la humitat condensada converteix el terra en una “pista de gel”. Per resoldre el problema aposten per un sistema de ventilació, pioner en el mercats de Barcelona. Tenen pressupostat el projecte en uns 35.000 euros i ara demanen a l’Ajuntament que faci la inversió.

El terra es converteix en una pista de gel

“Quan plou fa molta por, només demano que arreglin el terra perquè si no deixarem de venir a comprar al mercat“, comenta Josefa Campo, una de les clientes. Els paradistes també són víctimes de les relliscades. “He caigut més d’un cop quan baixo els cafès del bar per les escales”, denuncia Manuel Santiago. Segons expliquen els paradistes, quan plou han de tancar les escales per evitar accidents.

Detall del paviment lliscant del Mercat de Canyelles

Fa un any es va fer un tractament al terra, però el problema no ha quedat resolt completament. Els paradistes expliquen que la humitat prové del tipus de terreny on va ser construït l’equipament, una antiga bòbila. “Al lloc on tenim el bar abans hi havia una mina de xampinyons que es feien per la humitat”, comenta la Mercedes Gutiérrez.

Un sistema pioner als mercats

Els ventiladors de grans dimensions és una instal·lació que ja es fa servir en altres espais com ara l’aeroport o grans magatzems, però que encara no s’ha instal·lat a cap mercat de la ciutat. “Constaria de tres ventiladors de quatre metres cada un, i un cinquè ventilador de set metres —explica el president de les concessions del Mercat de Canyelles, David Tallada—. Aquest sistema ens permetria tenir el terra sec i, a més, milloraria la climatització dins el mercat”.

Fa cinc anys el mercat va renovar l’aspecte i la mobilitat. Va ser la transformació més gran que hi ha hagut des que es va inaugurar l’any 1987. En aquell moment, els paradistes ja esperaven que una nova fase d’obres solucionés la climatització de l’equipament.