Omplir el cistell d’anar a comprar és prop de 300 euros més car cada mes que fa un any. A més de l’encariment de l’energia o de productes específics com l’oli vegetal o els cereals, per la guerra d’Ucraïna, també en pateixen les conseqüències, de manera indirecta, altres productes de primera necessitat, sobretot els frescos.

Els ous han pujat quasi un 24 % en els últims 12 mesos, la llet sencera ho ha fet en un 20 %, i la fruita fresca, en un 19 %. Pel que fa a la carn, la que s’ha encarit més és la d’aviram, un 14 %, el mateix percentatge que els llegums i les hortalisses. El peix fresc ha pujat un 11 %.

El professor d’economia i empresa de la UB Ernest Pons explica que els productes que es poden emmagatzemar, com que duren més temps, poden aguantar més els preus quan puja la inflació. En canvi, “els productes frescos són uns dels que pugen i baixen més de seguida perquè no es poden emmagatzemar”.

L’IPC es dispara a Espanya i se situa en el 10,2 % al juny, la taxa més alta dels darrers 37 anys

Els preus continuaran alts, com a mínim fins a finals d’any

La inflació del juny va arribar al 10,2 per cent, un valor insostenible per a les famílies i que alguns economistes creuen que marca el pic de l’escalada de preus. Segons el catedràtic d’Economia Aplicada de la UPF José García Montalvo, “la inflació es contindrà”, perquè, explica, el preu de moltes matèries primeres “ja està baixant”.

Això, però, no vol dir que tornin els preus de fa un any. Partint d’una inflació tan alta, si baixa, per exemple, fins al 6 % “continua sent una inflació molt alta que a mitjà termini no és sostenible“, explica Montalvo. De moment sembla, doncs, que, com a mínim fins a final d’any, els preus seguiran sent alts.