Diversos regidors dels ajuntaments que han aprovat la moció en contra de la privatització d’Aigües Ter Llobregat i també el president de la CONFAVC, Jordi Giró, tenien pensat comparèixer per presentar el contingut de la moció aprovada en 32 consistoris contra l’externalització de l’empresa pública ATL. Però després que ahir es va fer públic que Acciona ha guanyat el concurs per gestionar Aigües Ter Llobregat, els ponents s’han vist obligats a reaccionar.

Membres d’alguns dels 32 ajuntaments que s’han mostrat contraris a la mesura, entre els quals no hi ha el de Barcelona, han qualificat d‘”intolerable” una mesura que privatitzarà una empresa pública que s’ha demostrat eficient i que, a més, suposarà un encariment d’un 10% de la factura de l’aigua.

El president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha afirmat que l’Administració “no para de buscar la fórmula per augmentar costos dels serveis bàsics i intentar demostrar que allò que és públic no és rendible”. Giró ha afirmat que la privatització d’Aigües Ter Llobregat ha estat un error i una ineficiència per part del govern i ha denunciat que “s’estan utilitzant recursos públics perquè una empresa privada (referint-se a Acciona) obtingui  beneficis”.

Des de la Plataforma Aigua és Vida han recordat que ATLL té actualment un patrimoni de 1.800 euros que, durant els darrers anys, ha estat finançat amb diners públics provinents dels consistoris i els impostos que paga la ciutadania. També han destacat que l’any 2010 ATLL va ser considerada la segona millor empresa pública de gestió de l’aigua d’àmbit mundial i han negat que la privatització d’empresa es faci perquè no és rendible.

La regidora de l’Ajuntament de Santa Coloma Alejandra Sevilla ha denunciat que aquesta mesura, que afecta un servei públic, no apareixia en el programa polític de cap dels partits que tenen representació al Parlament. A més, ha negat a partir d’experiències d’altres països que la privatització pugui millorar el servei. Sevilla ha posat com exemple París, que fa uns anys va privatitzar els serveis de gestió de l’aigua i finalment ha tornat a convertir l’empresa en pública i ha abaixat així el preu de les factures. A Itàlia, en canvi, encara s’ha de decidir si l’empresa que gestiona aquest recurs serà pública o privada i es farà amb un referèndum.

Des de la plataforma no han anunciat si hi haurà accions legals en contra de la privatització de l’empresa. Pel que fa als ajuntaments, creuen que si la mesura ha estat aprovada per l’AMB, difícilment podran aconseguir tombar-la i diversos regidors han afirmat que els canvis només arribaran a través dels grups representats al Parlament de Catalunya.

Una mesura que encarirà l’aigua

La CONFAVC ha alertat que l’encariment de la factura de l’aigua pot ser molt més car del que s’ha dit si es privatitza Aigües Ter Llobregat. A l’augment de l’IVA i del canon de l’aigua, i també a l’encariment progressiu de la factura durant els darrers anys, s’hi sumarà l’increment del 10% que es va anunciar ahir, que les associacions de veïns de Catalunya temen que sigui molt superior.

El president de la CONFAVC, Jordi Giró, considera que la ciutadania cada vegada haurà de pagar més perquè, tot i que no s’augmentarà estrictament el preu de l’aigua, sí que s’augmentarà el cost d’altres capítols que apareixen en la factura. Giró ha afirmat que s’està estudiant quan ha augmentat el preu de l’aigua durant els darrers anys i que, tot i que no poden parlar amb exactitud perquè cada municipi és diferent, la forquilla està entre un 25 i un 35% més, una xifra que ha qualificat de “desproporcionada” per a un servei bàsic.