No fa ni quatre dies que l'Ajuntament va advertir que es penalitzarien els establiments que incomplissin els nous horaris pactats i ja s'han obert els primers expedients sancionadors. En concret tres, tots a establiments de Ciutat Vella, que passades les sis de la tarda seguien ahir amb la persiana apujada malgrat els avisos de la Guàrdia Urbana. De fet, la tasca de la policia local es basa més en els advertiments que en sancions. Al marge d'aquests tres comerços, 26 més van ser instats a tancar a les sis de la tarda i ho van fer sense més conseqüències. Es dóna resposta, així, a la petició d'alguns col·lectius de comerciants que ja havien exigit que es fessin complir els horaris. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "El que vol tancar més tard de les sis de la tarda no vol el turisme, sinó que vol agafar demanda interna i això és el que no es vol perquè aquesta mesura anava encaminada al turista que està de pas." Altres agrupacions de comerciants, en canvi, insisteixen que aquests horaris són insuficients. MARIA LLANOS, secretària de Verdi Comerç "Tancar una botiga a les sis de la tarda sobretot a la zona de baix, que hi ha moltíssima terrasseta de bar, doncs és complicat, perquè veus que passa molta gent i un client és un client." El consistori ja ha anunciat que continuarà advertint i sancionant, si convé, qui no respecti els horaris establerts.

Aquest diumenge, algunes botigues del centre es van resistir a tancar a les 18 h, l’horari pactat per als diumenges d’estiu. Aquest cop, l’amenaça de l’Ajuntament de multar els comerços que allarguessin l’hora de tancament s’ha complert. S’han obert tres expedients sancionadors per a establiments de Ciutat Vella que es van mantenir oberts tot i les advertències de la Guàrdia Urbana. La policia local va instar a tancar 26 locals més, que van abaixar la persiana sense més conseqüències.

Des del 13 de juliol, els comerços de 17 barris considerats turístics poden obrir els diumenges d’estiu. Ja en el primer dia d’aplicació, algunes grans cadenes van mantenir les portes obertes una hora més del que marca la normativa.