Centenars de treballadors Glovo, conjuntament amb Comissions Obreres (CCOO), han començat aquest divendres la primera de les nou jornades de vaga per reclamar la millora de les seves condicions laborals. L’aturada serà els dies 27, 28 i 29 d’agost i els dies 3, 4, 5, 10, 11 i 12 de setembre, després que la mediació celebrada aquest dimecres al Departament de Treball finalitzés sense acord. En una piulada a Twitter, però, CCOO ha denunciat que Glovo està contractant autònoms per treballar durant aquests dies als supermercats i minar així els efectes de la protesta laboral.

Les aturades afecten els sis supermercats que Glovo té a Barcelona, als carrers de la Marina, 94, de Girona, 120, de Francesc Carbonell, 43 i del Consell de Cent, 133, la travessera de Dalt, 134 i la via Laietana, 24. Segons CCOO, la protesta té un seguiment del 100 % i els 300 treballadors dels supermercats estan en vaga. Asseguren que el seu objectiu és trencar la cadena de valor de Glovo per evitar que se’ls tracti com un algoritme.

Concentració final al carrer de Pallars

A les 9.30 h s’han trobat els primers manifestants a les portes del centre ubicat al carrer de Girona, on també s’han desplaçat tres furgonetes dels Mossos d’Esquadra. A les 10 del matí, els “riders” concentrats davant de tots els supermercats han sortit amb bicis, motos i patinets per concentra-se davant de la seu de Glovo al carrer de Pallars. La manifestació ha causat el tall de trànsit d’alguns carrers i la Guàrdia Urbana ha anat desviant la circulació de vehicles al pas dels “riders”.

Protesta dels repartidors autònoms

Els qui també han protestat aquest dijous són els repartidors de Glovo, considerats “falsos autònoms” per la llei. Prop d’una cinquantena s’han concentrat a la plaça de Catalunya, des d’on s’han adreçat fins a la seu de la companyia, al Poblenou. Es queixen perquè, a ran de la pandèmia, la companyia els ha retallat tant la tarifa base com els variables amb què es calcula el què cobren per cada trajecte. Xifren les pèrdues en prop d’un 70 % i asseguren que, en alguns casos, no els arriba ni per cobrir despeses.

Menys d’un euro per comanda

Els repartidors de Glovo ja van manifestar-se a mitjans del mes d’agost per denunciar que cobren menys d’un euro per comanda i critiquen que el nou sistema amb el qual han d’operar els empeny a la precarització i els fa competir entre ells per les comandes. CCOO denuncia que els repartidors estan contractats mitjançant una empresa de treball temporal, quan la seva feina té una caràcter estructural.