Després de més d’un any de la pandèmia de la covid, amb la mobilitat internacional restringida, aquest dilluns, 7 de juny, es fa un pas més en la desescalada, decisiu per reactivar el turisme: arriben els primers viatgers internacionals vacunats a qui no s’exigeix, per tant, una PCR negativa. El fet, però, és que ha costat trobar turistes que viatgessin amb la pauta completa de la vacuna.

El primer dia de la reobertura s’està traduint en una jornada d’activitat força intensa a l’aeroport de Barcelona. Aquest dilluns hi ha 360 vols programats, entre sortides i arribades. Són un centenar més que fa tot just una setmana, però només representa un terç de les dades que hi havia el 2019.

Els requisits de vacunació

Els passatgers internacionals que vinguin a Espanya han d’estar immunitzats amb la pauta completa d’algun dels vaccins aprovats per l’EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen) o reconeguts per l’OMS (les xineses Sinopharm i Sinovac-Coronavac). També han d’haver rebut el tractament complet, com a mínim, 14 dies abans d’arribar al país.

El passaport covid, en proves

Amb aquesta obertura als turistes, Espanya posa a prova el certificat verd digital. Es tracta d’un codi QR, consensuat pels 27 països de la Unió Europea, que avala que el turista no té la covid-19 perquè està vacunat, ha passat la malaltia o presenta una prova PCR o d’antígens negativa.

Amb aquesta acció, Espanya s’avança tres setmanes a la posada en marxa del certificat digital europeu, que entrarà en vigor a partir de l’1 de juliol.

Països vetats

No podran entrar encara a l’Estat els viatgers procedents del Brasil, l’Índia i Sud-àfrica per l’alta incidència de les variants de la covid-19.

Es reobre el turisme de creuers

A banda d’obrir les fronteres aèries, a partir d’aquest 7 de juny també poden tornar els creuers als ports de tot l’estat. Tot i que el Port de Barcelona no ha confirmat encara quan arribarà el primer vaixell amb passatgers, sí que s’ha confirmat que el 26 de juny la companyia MSC Creuers reprendrà les operacions a la ciutat amb el vaixell Grandiosa. L’arribada de creuers haurà de complir les mesures sanitàries aprovades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Formulari de control sanitari

Els visitants internacionals que arribin a Espanya per via aèria o marítima han de respondre un formulari de control sanitari que està disponible al web o a l’aplicació Spain Travel Health. Aquest document ha de servir per facilitar la localització d’aquells passatgers sobre els quals s’hagi d’aplicar mesures de traçabilitat, així com per fer el control de la certificació de vacunació, prova diagnòstica i recuperació que presentin.

En el cas de fronteres terrestres, totes les persones majors de sis anys procedents de països o zones de risc que arribin a Espanya hauran de disposar d’alguna de les certificacions anunciades al BOE, com el certificat de vacunació o de recuperació.