Després de l’anunci del Govern espanyol d’aixecar el confinament total per la crisi del coronavirus, aquest dimarts diversos treballadors dedicats a serveis no essencials han tornat a la feina. És el cas del sector de la construcció, en què s’han reprès les obres.

Per exemple, a l’avinguda d’Icària amb el carrer de Badajoz, la constructora Dragados va aturar les tasques durant 15 dies i aquest dimarts hi han tornat prenent totes les precaucions. Abans de començar la jornada, s’ha pres la temperatura a tots els treballadors per si tenien febre i faran torns per no coincidir tots als vestidors o al menjador a l’hora de dinar. A més, estan obligats a dur sempre mascareta i a mantenir una distància de com a mínim un metre i mig entre ells.

Al centre de la ciutat, la imatge continua sent insòlita amb carrers pràcticament buits, tot i que aquest dimarts hi ha hagut una mica més de moviment amb gent que anava a treballar. La majoria s’ho ha pres com a un alleujament per estar menys a casa i també com una manera d’assegurar-se la feina.

Per exemple, han tornat a la feina algunes de les dones de la neteja de les botigues d’Inditex perquè la cadena vol tenir les botigues a punt per a quan es pugui obrir. Ara bé, també hi ha empreses que han preferit continuar el teletreball i allargar el confinament total per evitar riscos.

Seat negocia amb els sindicats la reobertura

A banda dels petits treballadors, a l’altra cara de la moneda hi ha les grans empreses com Seat. A partir d’aquest dimarts, l’automobilística volia començar a reprendre la feina amb un 25 %, com a màxim, dels treballadors. Ara bé, no hi ha acord amb els sindicats, que denuncien que no hi ha prou material sanitari per a tots.

El president del comitè d’empresa, Matías Carnero, explica que per a aquest dimarts hi havia només unes 500 mascaretes, una xifra molt menor a la que es necessita si es té en compte que en una planta de producció com la de Martorell treballen 11.000 persones. Aquest dimecres està prevista una reunió entre la direcció i els sindicats i la intenció és poder reprendre la producció el dilluns 27 d’abril.