Després de pràcticament dos mesos tancats els centres comercials de Catalunya han pogut reobrir aquest dilluns. Això sí, de moment al 30 % de l’aforament i només de dilluns a divendres, perquè als caps de setmana només poden obrir els comerços considerats essencials. Ara bé, els que encara no podran aixecar la persiana són els bars i restaurants que hi a l’interior, per evitar que aquests espais comercials es converteixin en “un espai de trobada on passar el dia”, va afirmar la consellera de Salut, Alba Vergés.

Al centre comercial Glòries s’han format cues a les portes dels establiments de més de 400 metres quadrats que han pogut també reobrir amb restricció d’aforament. Les botigues controlen l’afluència i el centre comercial té un sistema automatitzat per evitar que se superi la xifra permesa.

El mateix passa al centre comercial La Maquinista, on també hi ha cues des que han aixecat la persiana.

I a banda dels centres comercials molts clients també han aprofitat per anar a comprar a les botigues més grans de 400 metres quadrats. A la porta del C&A, al carrer de Pelai, o al Primark de la plaça de Catalunya s’hi han format cues molt llargues.

Les cues s’han repetit fins a darrera hora als principals eixos i centres comercials. Com a la botiga d’esports Decathlon de Ciutat Vella, al carrer de Canuda, on la cua resseguia el perímetre de l’establiment i els consumidors havien de fer mitja hora de cua.

Bars i restaurants, tancats

Els que encara no han pogut obrir amb normalitat són els establiments de restauració d’aquests centres comercials. De moment i fins que no es relaxin les restriccions només podran oferir menjar per emportar. Consideren que estan rebent un tracte “discriminatori” i confien que en breu podran tornar a operar amb normalitat.

Quines restriccions i mesures hi ha a Catalunya?

En total, els centres comercials han estat tancats durant set setmanes. Representants del sector han criticat durant aquest temps un tancament que consideren “discriminatori i desproporcionat”. De fet reclamen que a partir d’ara qualsevol mesura de relaxament de les restricccions que s’implementi al sector comercial també s’apliqui als centres comercials.