Aquest dissabte, les llibreries han obert per primer cop després de quatre caps de setmana seguits amb les persianes abaixades. Des d’aquesta setmana, han passat a formar part del grup de comerços considerats essencials i tant llibreters com compradors ho han agraït.

El relaxament de les mesures amb la millora de les dades de la pandèmia ha permès a les llibreries obrir, també, els caps de setmana. El sector llibreter i editorial feia temps que reclamava ser equiparat amb la resta d’equipaments culturals. A més, les llibreries de més de 400 metres quadrats, com ara La Casa del Llibre de Rambla Catalunya, també han pogut recuperar l’activitat que havien aturat des del període nadalenc.

Les llibreries més petites han rebut aquesta flexibilització de les restriccions amb alegria. Olga Federico, sòcia de la llibreria l’Impossible, ha notat l’impacte de poder obrir en cap de setmana: “Hem tingut ja molta afluència de gent”, remarca. “El més important és que hi hagi un reconeixement explícit per part de l’Administració que les llibreries són essencials. Per a nosaltres, és molt gratificant”, afegeix.

Xavier Cortés, regent de la llibreria La Memòria, a Gràcia, coincideix que “la jornada ha estat animada”, però creu que, fins ara, “el públic s’hi adaptava”. “Que les llibreries grans estiguessin tancades ha pogut influir en què hi hagués trànsit a les petites”, considera Cortés a l’hora de valorar l’afluència de clients que ha tingut les darreres setmanes.

Reobren llibreries cap de setmana

Compres amb més calma

En tot cas, els perfil dels visitants que compren en cap de setmana és més relaxat i acostumen a passar més temps als establiments. Ana Saez, una compradora habitual, considera que el fet “que puguin obrir les llibreries el cap de setmana és molt més fàcil perquè pots donar una volta i pots entrar i aprofitar. Entre setmana és més complicat”.

Maria Zelic, una altra compradora que ha aprofitat el primer dissabte de reobertura, agraeix poder anar-hi amb més tranquil·litat: “Entre setmana, tinc molt poc temps per venir. En canvi, el fet que estiguin obertes en cap de setmana em permet venir sense presses”, assegura.