El codi dels ous recull la forma de cria de les gallines ponedores. A Espanya el 90% dels ous que es consumeixen responen al número 3, que fa referència a les gallines engabiades. Són els avicultors d'aquestes granges els que s'han hagut d'adaptar a la nova directiva comunitària de benestar animal. En aquesta granja de Caldes de Montbui ja han fet els deures. Això vol dir que han canviat les gàbies perquè les gallines disposin d'un 30% més d'espai. Cada gallina ha passat de tenir 550 a 750 cm2. Les noves gàbies també han guanyat 5 centímetres d'altura, han passat dels 40 als 45. JAUME COLL, granja avícola Coll "A més a més hi ha d'haver unes adaptacions a dins la gàbia, que són aquestes barres per penjar-se, un nial, que farien l'ou aquí dins, hi ha d'haver sorra perquè es puguin rascar les gallines, i uns rascadors d'ungles perquè les gallines es puguin rascar les ungles." Els avicultors feia una dècada que sabien que havien de canviar les gàbies, però els darrers anys s'han trobat amb dificultats com la pujada de preu del pinso i la crisi econòmica i financera. JOAQUIM XIFRA, cap del Servei d'Ordenació Ramadera de la Generalitat "El problema bàsicament que s'han trobat els nostres productors, jo no crec que hagin trigat gaire, sinó que quan estava tot a punt, ha arribat un problema de finançament en alguns casos." La inviabililitat d'adaptar-se a la directiva comunitària ha fet que un 4 per cent de les empreses del sector hagin hagut de tancar. En aquesta granja ara tenen 35.000 gallines. L'adaptació els ha costat d'una banda entre 8 i 10 euros per au i de l'altra disposar d'un 30% menys de gallines per falta d'espai. "I el sector s'ha quedat sense ous per falta de gallines. Per això ha apujat tant l'ou, entre un 50 i un 60%." La pujada ha afectat més a la indústria que al consumidor. Tot i així, a la plaça i als supermercats la pujada és evident. "Ara ho he vist, són caríssims, jo els comprava a 1,60 i ara a 1,80 euros, 20 cèntims més." "No parece nada pero es algo" ISABEL MENDOZA, paradista "Yo he subido los 40 cèntimos por docena que a mí me han subido, sólo he subido eso." De tot plegat ja en pot prendre nota el sector porcí que també s'haurà d'adaptar a una normativa comunitària de benestar animal com a molt tard l'1 de gener de l'any vinent.

Els requisits de la normativa comunitària de la Unió Europea tenen com a objectiu millor el benestar animal.

A Catalunya hi ha 3.8000.000 gallines ponedores en gàbies. Els ous que ponen s’identifiquen amb un codi que comença pel número 3. El 90% dels ous que es consumeixen a tot l’Estat espanyol són d’aquest tipus. Només aquests ous s’han apujat de preu, entre un 10 i un 100%.

La raó d’aquest augment és que les empreses de tots els països de la Unió Europea que tenen gallines ponedores engabiades han hagut de canviar les gàbies. Una forta inversió per a les empreses del sector que també han vist com el seu cens de gallines ha disminuït un 30% perquè ara les aus disposen de més espai.

La meitat de les empreses de Catalunya ja s’han adaptat a la normativa comunitària, l’altra meitat està en tràmit. Fins al 31 de juliol de 2012 encara es poden comercialitzar ous de gallines de les antigues gàbies, però només per a la indústria, per fer ovoproductes. Aquest canvi ha fet que més d’una empresa petita hagi hagut de baixar la persiana per la inviabilitat de la inversió que suposa reemplaçar totes les gàbies.