llum

(ACN) El preu de la llum al mercat regulat per a aquest dissabte, 19 de novembre, marcarà el nivell més baix des del 20 de juny del 2021 i caurà fins a 55,98 euros/MWh, segons els registres de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). Es tracta de l’import més baix dels últims 17 mesos.

L’abaratiment s’explica per l’increment de la generació d’energia eòlica, que aquest dissabte s’enfilarà fins al 52 % del total d’energia produïda, i el topall del gas, que restarà 11,40 euros. Que l’ajust sigui tan elevat s’atribueix al fet que el preu de la llum a França s’enfilarà per sobre de 200 euros/MWh i, en conseqüència, augmentaran els intercanvis i hi haurà més ingressos per finançar el mecanisme ibèric, el que s’anomena renda de congestió.

El preu per a aquest dissabte baixa un 51,12 % respecte a aquest divendres, quan ha costat 114,52 euros/MWh. És a dir, es redueix més de la meitat. Cal recordar que durant l’estiu, quan ja s’aplicava l’excepció ibèrica, la llum va arribar a superar els 400 euros/MWh.  

El topall del gas, en vigor fins al maig del 2023

L’excepció ibèrica s’aplicarà per calcular el preu de la llum fins al 31 de maig del 2023, tal com va pactar el Govern espanyol amb la Comissió Europea amb l’objectiu de limitar el preu del gas a la península Ibèrica. D’aquesta manera, es volia evitar, també, que el preu rècord d’aquesta energia apugés les més barates de produir, com la hidràulica, la fotovoltaica o l’eòlica.