De fet, en aquesta època de l’any, les últimes hores de la tarda i les primeres del vespre són les que el preu de l’electricitat al mercat lliure se situa més alt. Això es deu a l’increment de la demanda fruit que molta gent arriba a casa de treballar i encén electrodomèstics, llums i radiadors elèctrics. També hi contribueix el fet que es fa de nit aviat i calen més hores d’enllumenat públic, en un moment, l’època nadalenca, de molt moviment als carrers.
L’augment de la demanda d’electricitat n’augmenta el preu perquè fa que entrin més centrals en funcionament, fins i tot les més costoses, les de cicle combinat, que, aquest dilluns a les 18 h, per exemple, han aportat un 42,5 % de l’energia. Aquestes són les que acaben marcant el preu final en la subhasta diària del mercat elèctric.
A banda d’això, com alerten alguns experts, a l’estat espanyol els preus de la llum són ja de per si molt alts. De fet, per renda per càpita, Espanya és el país amb l’energia més cara. Segons l’associació sense ànim de lucre Ecoserveis, això és així pel poder de l’oligopoli elèctric i la mala gestió de l’Administració.
“Estem amb una sobrecapacitat brutal, és a dir tenim massa plantes de producció elèctrica i s’han de mantenir”, explica Aniol Esquerra, d’Ecoserveis. “Per això paguem conceptes molt inútils com els pagaments de capacitat per tenir plantes aturades que s’han de mantenir, en comptes d’haver potenciat les renovables, que són les que, al final, abarateixen el preu de l’electricitat”, afegeix.
Per aconseguir abaratir una mica les factures de la llum, Ecoserveis aconsella a les famílies que revisin els quilowatts per hora que tenen contractats i que estudiïn l’opció de contractar altres comercialitzadores més enllà de les clàssiques. Aposten també per les tarifes de discriminació horària, que, diuen, en molts casos surten més a compte. Són aquelles en què es paga un preu més reduït a la nit i més car la resta d’hores del dia.