La pujada ha estat aprovada pel Consell d’Administració de l’ACA per 10 vots a favor i set en contra. Així, segons l’ACA, cada metre cúbic d’aigua serà 10 cèntims més car a partir de l’any vinent, la qual cosa suposa un euro mensual més per a cada família. Tot i aquesta estimació, el rebut final que pagarà cada llar acabarà depenent dels ajuntaments i empreses subministradores, ja que varia en funció de la quantitat d’aigua contractada.

L’increment ha acabat sent d’un 11,8 %, en contra del 15 % que reclamava l’empresa concessionària.

El 155, factor clau de l’encariment?

Des de l’ACA han apuntat que l’aplicació de l’article 155 ha estat un factor determinant per decidir l’encariment del servei, ja que asseguren que el govern encapçalat per Puigdemont havia proposat congelar-ne el preu o pal·liar-ne la pujada renunciant a una part de la tarifa del cànon. Amb el 155, però, la proposta no ha tirat endavant. L’ACA ha afegit que amb la constitució del nou govern català “s’estudiaran les possibilitats de complir amb els compromisos adquirits durant el 2017” per minimitzar l’impacte dels increments fixats en el contracte.

Tot i que l’ACA assegura que el 155 ha estat un factor clau de l’encariment. L’entitat Aigua és Vida afirma que no és així, ja que apunten que aquest dijous la Generalitat no ha evitat l’increment en la votació del consell d’administració. La portaveu de l’entitat, Míriam Planas, diu que “han tingut tot l’any per aplicar aquesta mesura i això no s’ha fet” i diu que “no creiem que sigui només una qüestió de la situació excepcional en la qual ens trobem ara”. Planas també lamenta el “canvi de posicionament” de la Generalitat i es mostren esperançats que el nou govern català recuperi el compromís de congelar les tarifes.

L’Ajuntament, en contra de la pujada

El regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia, ha criticat aquesta pujada. Badia assegura que “l’Ajuntament de Barcelona està radicalment en contra” de l’increment anunciat per diversos motius. El regidor entén que “no hi havia cap motiu que justifiqui decidir ara aquest increment”, ja que encara no hi ha el nou govern català configurat. El consistori havia demanat que s’ajornés aquesta decisió al proper consell de l’ACA, però no la proposta no ha estat acceptada. 

Badia també ha afirmat que, segons la informació que tenen, “hi havia marge disponible per no prendre una decisió tan dràstica” i afegeix que “es podria haver fet un ajustament diferent”. El regidor també destaca que d’aquí a un mes, aproximadament, es coneixerà la sentència del contenciós sobre la privatització d’Aigües Ter Llobregat. Se sabrà si la companyia ha de tornar a ser pública que comportaria que el rebut tornés a baixar; diu que “no té sentit”.