Nou habitatge cooperatiu a Barcelona, ara al barri del Poblenou. Els veïns de la cooperativa Abril Poblenou han presentat, aquest dissabte al matí, el projecte Abril, un bloc de pisos cooperatius que es començarà a aixecar al carrer de Pere IV, previsiblement, al 2023. Els veïns podran entrar-hi a viure a finals del 2024 o a principis del 2025.

És una iniciativa que va néixer fa sis anys impulsada per un grup de veïns que asseguren que plans urbanístics com el 22@ han agreujat l’especulació al barri, on cada vegada és més difícil viure o emancipar-se. El 2021 van rebre l’adjudicació d’un solar en cessió d’ús per part de l’Ajuntament i avui han explicat com serà el futur edifici.

El bloc tindrà cinc plantes, 18 unitats de convivència i donarà especial protagonisme a les zones comunitàries, com fa aquest model d’habitatge que ja està agafant força a la ciutat. Prevaldran els espais compartits, així com un local obert al barri.

Els veïns celebren que el projecte avanci i ja s’han organitzat en comissions per definir com volen viure al nou bloc. L’objectiu és que sigui sostenible i que s’integri al teixit del barri. L’Agnès Felis hi viurà amb la família: “Volem viure en comunitat, cuidant-nos entre nosaltres i en contacte amb el carrer i el barri.”

Presentació del nou bloc de pisos cooperatius

“Ens quedem al barri”

Aquest dissabte ha sigut el primer dia en què els veïns han accedit al solar on s’aixecarà l’edifici cooperatiu. Des d’allà han criticat la manca d’habitatge assequible i estable al barri i han defensat els habitatges cooperatius com a millor opció per suplir aquesta carència. També han criticat l’augment dels preus dels lloguers al Poblenou. Diuen que només el 20 % dels pisos estan per sota dels 700 euros i que l’habitatge públic al barri tan sols arriba al 2 %.

Moltes vegades has de triar entre fer la compra o pagar el lloguer, i això no pot ser”
Ariadna Garrido, El Teler

Per això, han aprofitat per presentar la campanya “Ens quedem al barri”. En els darrers mesos han nascut altres cooperatives que volen seguir els passos d’Abril Poblenou, com El Teler. L’Ariadna Garrido en forma part i afirma que els veïns se senten expulsats del barri: “Moltes vegades has de triar entre fer la compra o pagar el lloguer, i això no pot ser. Les cases han de tenir un preu perquè la gent hi pugui viure.”

Denuncien que al barri hi ha una vintena de solars en desús i demanen a les institucions que actuïn per construir-hi habitatge assequible.