En l’àmbit estatal, sindicats i patronal tenen previst signar aquest dijous un protocol per intentar desbloquejar la negociació col·lectiva. L’acord recomana que, durant la negociació dels convenis col·lectius, es prorrogui la ultraactivitat sense limitació, i que si alguna part entén que s’està produint un bloqueig acudeixi a un òrgan extrajudicial per denunciar-ho. Per tant, l’efectivitat final d’aquest acord dependrà de la bona voluntat dels negociadors de cada sector, de cada província, de cada empresa.

És per això que els sindicats catalans CCOO i UGT mantenen la convocatòria de vaga per a aquest dijous a tots els sectors en què ara mateix hi ha negociacions bloquejades. Es tracta de 53 convenis autonòmics que deixaran d’estar vigents el proper 7 de juliol i 10 més el 31 de desembre d’aquest any. Els negociadors del conveni de les fleques de Barcelona i dels sectors siderometal·lúrgics de les quatre províncies sí que han acordat prorrogar indefinidament la ultraactivitat dels convenis vigents, aquests últims fins que hi hagi un conveni català del metall.

Però la vaga segueix convocada per a aquest dijous a les fleques de la província de Barcelona i als fabricants de masses congelades, xocolates, bombons, caramels i xiclets de tot Catalunya. També comencen a fer vaga aquest dijous, durant dos dies, els treballadors del sector del transport de mercaderies per carretera. I hi ha convocades mobilitzacions dels sectors ferroviari, del tèxtil, les TIC, els aparcaments i oficines i despatxos. Tots confluiran en una manifestació al migdia davant la seu de Foment del Treball.

En aquells sectors en què finalment no hi hagi acord per un nou conveni col·lectiu, els 800.000 treballadors que se’n quedin sense passaran a regir-se per l’Estatut dels Treballadors i perdran, per tant, totes les millores acordades fins ara. Pel que fa a les condicions salarials, l’únic mínim exigible serà, per tant, el salari mínim interprofessional: 645 euros al mes.