(ACN/Redacció) La proposició de llei per regular els lloguers de temporada i per habitacions no ha tirat endavant aquest dimarts al Congrés. El PP, Vox i Junts han tancat la porta a la iniciativa impulsada per Sumar. La proposta va sorgir de les reclamacions dels sindicats de llogateres amb l’objectiu d’evitar que es fessin servir aquest tipus de lloguers per esquivar els preceptes garantistes i les limitacions de preus establerts per la llei d’habitatge aprovada l’any passat. La proposició ha tingut 178 vots en contra i 172 de favorables, del PSOE i els seus socis d’investidura.
La proposició obligava a justificar la necessitat de fer un contracte temporal
Segons Sumar, la llei actual ha fet que els lloguers de temporada o per habitacions es converteixin en una “esquerda” per apujar els preus per sobre de l’IPC o per fer contractes més curts del que marca la normativa. Per resoldre-ho, proposava limitar la duració dels acords temporals o per habitacions a sis mesos i, si se n’encadenen més de dos, es considerin d’habitatge habitual. La proposició també volia que fos obligatori justificar la necessitat de fer un contracte temporal.
Crítiques de Junts abans de la votació
Per part de Junts, que finalment hi ha votat en contra, s’argumenta que les dades “gens optimistes” demostren que la llei d’habitatge aprovada fa un any no era bona i que cal fer un gir en les polítiques actuals. La diputada Marta Madrenas ha assegurat que al darrer any l’oferta de pisos de lloguer a Catalunya s’ha reduït més d’un 30 %. “Ho van embolicar tot amb la llei de l’habitatge i ara ho volen emmascarar amb la d’arrendament”, ha asseverat.
El Sindicat de Llogateres acusa Junts de “mentiders”
El Sindicat de Llogateres ha acusat Junts de “mentiders” i de condemnar els llogaters “a la misèria”, després que el grup hagi votat en contra de la llei, malgrat que el secretari general, Jordi Turull, havia anunciat que s’abstindrien. En un comunicat posterior a la votació, els sindicats de llogaters d’arreu de l’Estat consideren “incomprensible” que qualsevol partit s’oposi a debatre sobre “un problema tan greu com el de l’habitatge”.
Alhora recorden que la proposta que van presentar les entitats plantejava “modificar quirúrgicament” alguns articles de la Llei d’arrendaments urbans (LAU) per “posar fi al frau massiu” en aquest tipus de “contractes escombraries”. Denuncien que en els darrers anys han observat com molts propietaris utilitzen els lloguers temporals i d’habitacions per esquivar les obligacions més bàsiques dels propietaris en el mercat de lloguer. En el cas de Catalunya, afegeixen, la situació és extrema, ja que el 80 % de la població viu en zones de mercat tensat i els límits de preus no s’apliquen a les modalitats de lloguer temporal i d’habitacions.