SANTI VILA, conseller de Territori i Sostenibilitat "El criteri ordenador que ha de prevaldre és que els ports només podran destinar recursos, al marge que estiguin en el domini portuari o fora del domini portuari, en el seu entorn de competitivitat. Per tant, que de cap de les maneres, recursos del Port de Barcelona podrien finançar actuacions que no tinguin a veure amb aquest entorn de competitivitat del port."

Després d’una setmana de negociacions, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha acordat amb el Ministeri de Foment que el Port de Barcelona pugui invertir els recursos propis en infraestructures del seu àmbit. S’atura l’obligatorietat de destinar la meitat dels beneficis a un fons comú per finançar obres en altres ports. Aquestes condicions s’aplicaran també al Port de Tarragona. El govern català consideren que la proposta de Foment “posava en risc l’autonomia financera dels ports”.

El consell de ministres d’aquest divendres aprovarà la creació del Fons d’Accessibilitat dels Ports. A partir d’aquí, s’obrirà un període de negociació de tres mesos. El conseller Santi Vila ja ha avançat que la Generalitat defensarà que les aportacions dels ports siguin voluntàries.

Vila ha anunciat també que el 21 o el 22 de juliol s’adjudicaran definitivament els accessos viaris del port.

Crítiques a tres bandes pel fons d’accessibilitat

La proposta del Ministeri de Foment ha estat criticada des del primer moment. La Generalitat va titllar de “despropòsit” que el port aportés el 50% dels beneficis per tal de finançar les obres d’altres infraestructures portuàries estatals. Les associacions d’empresaris del port també van mostrar la seva oposició frontal a la mesura.

El Consell d’Administració del Port va demanar a Foment que reconsiderés la creació del fons d’accessibilitat.

També va aixecar polèmica en el ple del passat mes de juny. Jordi Portabella va qualificar la mesura d’atemptat a l’autofinançament del port. El seu grup, Unitat per Barcelona (ERC+DCat+RCat), va presentar una moció contra l’esmentat Fons d’Accessibilitat, que va ser aprovada amb el vot de tots els grups llevat del PP. El ple també va aprovar una declaració institucional. Àngels Esteller, del grup popular, va dir que la resta de regidors no estaven defensant el Port de Barcelona sinó simplement anant contra el Govern d’Espanya.